Dok se tržište rada bori s manjkom radne snage, velik broj mladih  pri završetku studija ili obrazovnih programa ne uspijeva pronaći zaposlenje. Glavnu su prepreku kod zapošljavanja mladih osoba članovi Savjeta mladih Grada Rovinja prepoznali u problemu nedostataka radnog iskustva u struci koje se traži na tržištu rada, a koje mladi često nemaju prilike steći.

Na tragu te potrebe danas je u Sali za sastanke Gradske uprave potpisan sporazum između Grada Rovinj te gradskih ustanova i trgovačkih društva o provedbi programa koji će većem broju mladih osoba omogućiti stjecanje radnog iskustva u struci ubrzo nakon izlaska iz sustava obrazovanja.

Kako je objasnila pročelnica Ureda Gradskog vijeća i gradonačelnika Maria Črnac Rocco ovaj sporazum potiče zapošljavanje mladih osoba bez radnog iskustva i to na način da se sve gradske ustanove, gradska poduzeća te gradska uprava obvezuju predvidjeti svake godine vježbenička radna mjesta u svojim planovima za zapošljavanje.

Time je Grad Rovinj-Rovigno postao prvi grad u Hrvatskoj koji je uveo ovakvu vrstu programa s ciljem suzbijanja problema nezaposlenosti mladih osoba u struci.

Predsjednica Savjeta mladih Valentina Orbanić zahvalila je u ime svih članova Gradu Rovinju, ravnateljima i ravnateljicama ustanova i direktorima poduzeća što su prepoznali važnost inicijative  „Vježbeništvom do radnog iskustva u struci“.

- Po vlastitom iskustvu znamo da poslodavci pri zapošljavanju mladih traže stečeno radno iskustvo te pritom priznaju isključivo poslove upisane u radnu knjižicu, dok se poslovi obavljeni preko Student servisa ne ubrajaju u taj kriterij. Stoga je za osobu koja je upravo završila program studijskog obrazovanja jako teško danas pronaći posao, izjavila je Valentina Orbanić te nadodala kako će ovaj program s jedne strane olakšati poslodavcima pronalazak radne snage te će s druge strane mladima kroz vježbenički status omogućiti stjecanje radnog iskustva potrebnog za daljnje zapošljavanje.

Inicijativu Savjeta mladih pohvalio je i gradonačelnik Marko Paliaga koji smatra da će upravo ovakav program biti poticaj mladima da ostanu živjeti i raditi u svom rodnom gradu. - Siguran sam da će se taj program kroz neko buduće razdoblje pokazati uspješnim. Ovdje je riječ o jednoj konkretnoj poticajnoj mjeri čiji će rezultati u konačnici biti vidljivi i mjerljivi kroz čitavo razdoblje provedbe, izjavio je gradonačelnik Marko Paliaga.

Program će biti predstavljen na društvenim mrežama Savjeta mladih, ali i na mrežnim stranicama Grada na kojima su dostupni i kontakt podaci članova Savjeta mladih koji su i ovom prilikom pozvali sve svoje vršnjake da im se bez ustručavanja obrate kako bi saznali više o ovom programu, ali i u vezi drugih pitanja od interesa mladih u našem gradu.

Pročelnica Ureda Gradskog vijeća i gradonačelnika Maria Črnac Rocco je ovom prilikom najavila i kako će Grad Rovinj uskoro tražiti vježbenika u Upravnom odjelu za gospodarstvo, javnu nabavu i EU fondove te vježbenika sa srednjom stručnom spremom u području računarstva. (iPress)