U općinskoj vijećnici Općine Kanfanar danas je najavljeno otvaranje Dvigrad festivala, koji će se ove godine održati u svom jubilarnom 20. izdanju.

Ovaj međunarodni festival rane glazbe od srpnja do rujna ugostit će renomirane glazbene skupine specijalizirane za ranu sakralnu glazbu, a koncert otvaranja održat će se ovog petka u 21 sat u bazilici svete Sofije u Dvigradu.

O značaju Festivala za promociju Dvigrada, ali i kulture, povijesti te sakralne glazbe, na predstavljanju ovogodišnjeg programa govorili su umjetnički ravnatelj Dvigrad Festivala Alojzije Prosoli, načelnik općine Kanfanar Sandro Jurman i Snježana Miklaušić – Ćeran. U svom obraćanju, ravnatelj Festivala osvrnuo se na početke ove dugovječne glazbene manifestacije te istaknuo kako se kroz ovih dvadeset godina za Dvigrad i promociju ovog spomenika nulte kategorije puno učinilo, čemu je doprinio i Dvigrad festival kroz na desetke koncerata održanih na ovoj lokaciji. O značaju Festivala za promociju Dvigrada i Kanfanarštine govorio je i načelnik Sandro Jurman koji je podsjetio na kontinuirana ulaganja općine u obnovu i valorizaciju Dvigrada te namjeru otvaranja arheološkog parka u ruševinama ovog srednjovjekovnog grada, a u svom je govoru zahvalio i gospodinu Prosoliju na angažmanu i ustrajnosti u organizaciji Dvigrad festivala, koji je glas o Dvigradu proširio i izvan granica Hrvatske. Snježana Miklaušić – Ćeran govorila je o festivalu kroz 19 godina njegovog održavanja, naglasivši kako je festival cijelo vrijeme zadržao međunarodni karakter i visoku kvalitetu izvođača.

Dvadeseto će izdanje u petak otvoriti talijanski sastav Anonima Frottolisti, koncertom pod nazivom „Infernum, terra, caelum“, a posjetitelji će tom prigodom moći čuti i specifične glazbene instrumente iz doba srednjega vijeka, poput lutnje i organistruma.

Program Dvigrad festivala potom se vraća u rujnu, kada će se održati još nekoliko koncerata. Dana 2. rujna u Dvigradu će nastupiti ansambl SimoneSorini SYRENARUM, a dan nakon na istom mjestu pozornicu preuzima oratorijski zbor crkve sv. Marka „Cantores sancti Marci“, dok će se koncert završnice 20. Dvigrad festivala održati 24. rujna u crkvi svetoga Franje u Puli, gdje će nastupiti Ansambl Responsorium. Svi su koncerti besplatni za posjetitelje.

Dvigrad festival i ove se godine održava pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske, uz podršku Općine Kanfanar i Ministarstva kulture i medija. (iPress)