Uoči obilježavanja Dana antifašističke borbe, danas, 21. lipnja 2022. godine, delegacija Grada Umaga predvođena gradonačelnikom Vilijem Bassaneseom, predsjednikom Gradskog vijeća Ivanom Belušićem, predsjednicom Udruge antifašista Bujštine Vesnom Žmak, gradskim vijećnicima, predstavnicima Udruge antifašističkih boraca Umaga i udrugama proizašlih iz Domovinskog rata, položila je vijenac na središnjem križu gradskog groblja u Umagu. U znak sjećanja i poštovanja, vijenci su položeni i na spomen obilježjima palim borcima u narodnooslobodilačkoj borbi u Babićima, Juricanima, Mariji na Krasu, Bašaniji i Murinama.

„Svakodnevno prihvaćanje tolerancije, međusobnog uvažavanja, i rad za boljitak zajednice - to je antifašizam i domoljublje! Raznolikost je naše bogatstvo i u našem Umagu svi mi svojim odnosom i radom doprinosimo tome.

Ne postoji istinski antifašizam bez demokracije i slobode, kao što nema prave slobode i demokracije bez poštivanja antifašističkih dostignuća kao sustava vrijednosti koji podrazumijeva borbu za slobodu i dostojanstvo čovjeka i ravnopravnost. To su vrijednosti koje trebamo baštiniti i zbog kojih su se žrtvovali naši prethodnici u čiju čast obilježavamo današnji dan“ u svojem je obraćanju naglasio gradonačelnik Bassanese te svim prisutnima, kao i građanima Umaga, čestitao Dan antifašističke borbe. (iPress)