Kamenolom Cave Romane, najpoznatija antička pozornica bila je domaćin spektakularne izvedbe najpoznatije Puccinijeve opere – Opere Turandot. U organizaciji Općine Medulin, partnera na projektu Opera in Canto u srijedu, 25. svibnja 2022. godine preko tisuću djece iz medulinske Osnovne škole te pulskih Osnovnih škola nastupili su u pratnji čak 9 profesionalnih solista i ansambla iz Rima te izvodili najpoznatije arije iz čuvene Opere Turandot. Scenografija i kostimi za profesionalne soliste pristigli su iz Nacionalne opere Leipzig.

Program se odvijao u dva dijela: prvi dio započeo je u 18 sati kada je nastupalo 500-tinjak djece, učenika od 1. – 4 . razreda iz Osnovnih škola Veli Vrh, Kaštanjer te Škole za odgoj i obrazovanje, dok je u drugom dijelu u 20:30 sati također, nastupilo 500-tinjak djece iz Osnovne škole dr. Mate Demarin Medulin, te učenici talijanske Osnovne škole Giuseppina Martinuzzi. Kamenolom Cave Romane po prvi puta bio je domaćin izvedbe ovakvog tipa, a djeca su napravila doista nezaboravnu atmosferu. Odjeveni  u kostime koje su sami izrađivali, spremni i uzbuđeni izvodili su najpoznatije arije, a roditelji i gosti imali su priliku sudjelovati na događaju koji se po prvi puta izvodi u Hrvatskoj, gdje su glavne aktere činila djeca, na ponos organizatora, obitelji i svih prisutnih gostiju. U isti glas, uz dirigentsku palicu poznatog maestra Germana Nerija iz Rima izvodile su se najpoznatije arije, a veseli dječji glasovi odzvanjali su antičkim kamenolomom.

U obje izvedbe sudjelovalo je preko 1.000 djece, 24 profesionalna glazbenika i solista, a ukupno je bilo preko 2.000 gledatelja.

Načelnik Općine Medulin Ivan Kirac zahvalio se svoj djeci na trudu koji su uložili u ovaj nastup,  svim roditeljima, školama, učiteljima i učiteljicama, gostima i partnerima iz Rima, te  Doris Cerin Otočan i Mirjani Siladić, koordinatoricama za djecu. „Ponosni smo, na svu djecu, učitelje i učiteljice te roditelje! Preko tisuću djece učinilo je svoje roditelje ponosnima, stekli su znanje i iskustvo koje će im ostati u pamćenju za cijeli život, a nas zadužili da  i dalje  promoviramo i izvodimo ovakve projekte. Djeca su budućnost, želimo ulagati u njihovo znanje. Njihovi osmijesi sinoć poručili su nam sve. Općina Medulin doista se može pohvaliti iznimnim pozornicama na otvorenom od platoa kod našeg Malina na vitar, Vižule, te spektakularnog kamenoloma Cave Romane u Vinkuranu. Zaista puno ulažemo u djecu i obrazovanje, kao i u razvoj kulture i kulturnih manifestacija na našem prostoru.“ izjavio je načelnik Ivan Kirac.

Kamenolom Cave Romane sinoć je primio doista maksimalan broj posjetitelja na manifestaciji, a interes za manifestacijom ovakvog tipa bio je iznimno velik. S obzirom na doista veliki interes roditelja, djedova, baka i svih članova obitelji te naših mještana Općina Medulin osigurala je snimanje cijele izvedbe te će se ista moći pogledati na programu pulske televizije TV Nova. Prvi dio izvedbe u kojoj su nastupali učenici OŠ Kaštanjer, Veli Vrh i Škole za odgoj i obrazovanje emitirati će se u petak 27.05.2022.god. u 21:10 na programu TV Nove, dok će se drugi dio izvedbe na kojoj su nastupali učenici iz OŠ Medulin i Giuseppina Martinuzzi emitirati u nedjelju 29.05.2022.god. u 20:30 sati, također na programu TV Nove. Za trajne uspomene Općina Medulin osigurala je i dodatno snimanje večeri te će se izraditi promotivni video nastupa koji će biti dostupan na općinskim web stranicama www.medulin.hr kao i fotografije s izvedbe. Promotivni video i fotografije objaviti će se u narednim danima.

Nositelj projekta je umjetnička organizacija Europa in Canto, a partneri su: Internacionalna mreža konzervatorija iz Belgije ( Association Europeenne des Consarvatories, Academies de Musique, Talijanska državna škola u Madridu ( Scuola Statale Italiana di Madrid ), Glazbena udruga Le Piccole Canaglie iz Brisela, Centar Nove Generacije ( Qendra Gjenerata a re) iz Tirane,  te  uz Općinu Medulin i Nacionalna opera iz Leipziga (Oper Leipzig).

Projekt je financiran sredstvima Europske unije iz programa Kreativna Europa – Creative Europe.

Općina Medulin ovim putem upućuje zahvale svima koji su sudjelovali u organizaciji događaja: djelatnicima Općine Medulin, Javne ustanove Kamenjak, Dječjeg vrtića Medulin, Med eko servisa te Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Općine Medulin, kao i vanjskim suradnicima  koji su obavili iznimno veliki posao.

Najveće hvala i najveće bravo upućujemo djeci, njihovim roditeljima, učiteljima, učiteljicama te ravnateljicama Osnovnih škola koje su sudjelovale u projektu, poručili su iz Medulina. (iPress)