Peto izdanje manifestacije Advent Poreč – Avvento Parenzo vraća se, nakon prošlogodišnje pauze, u ponešto izmijenjenom obliku, najavili su na današnjoj konferenciji za novinare gradonačelnik Poreča Loris Peršurić i direktor Turističke zajednice Grada Poreča Nenad Velenik.

- Kada smo još puno ranije kretali u organizaciju našeg Adventa, činilo se da gotovo ništa neće biti moguće organizirati. U međuvremenu su se okolnosti promijenile, no mi smo svejedno odlučili imati Advent od 17. prosinca do 2. siječnja, jer smo osim lijepe kulise htjeli imati program svakodnevno ispunjen brojnim događanjima za sve gušte, najavio je gradonačelnik.

Advent će se, osim već tradicionalno na Trgu Matije Gupca, održavati i po ulicama staroga grada. Nove lokacije su Istarska sabornica, riva, Eufrazijeva ulica i Trg slobode. U program su uključeni lokalni ugostitelji koji posluju na navedenim lokacijama i koji u tom periodu žele raditi te će na tim dijelovima biti posebno uređeni punktovi, ali i živa glazba, i program.

Kuća Djeda Mraza

Na Trgu Matije Gupca uz promenadnu živu glazbu, održat će se i dječje predstave, humanitarna Adventska utrka, Slatko jutro, Badnje jutro, te ukazanje živih jaslica u organizaciji Župe Poreč. Tu će biti i puno novih photopointova, kuća Djeda Mraza i fotografiranje s njima, radionice za djecu u organizaciji DND-a Poreč, dječji festival Veseli glasi – Voci allegre.

Kao od samog početka Adventa, i ove smo uključeno je što je moguće više dječjih vrtića, škola, klubova i udruga u program. Vrtiće grupe će dobiti svoje jelke na Adventu koje će ukrasiti ukrasima koje su sami napravili. Napominjem da će naši najmlađi s adventskim programom krenuti već od početka idućeg tjedna kada će škole i vrtići ugostiti Porečku bajku, koja se u normalnim okolnostima odvijala u Vili Polesini. Podijelit će se 1400 poklona u njihovim prostorijama, a organiziran je i program za djecu koja ne idu u vrtiće na Trgu Matije Gupca 20.12.

Tradicionalno druženje uz bakalaj i muziku na Badnje jutro

Izdvojene su humanitarna trkačka Adventska utrka, za koju se prijave otvaraju već sutra. Ona će se održati 18.12, a zatim idućeg dana gostovanje u Parku gostuje Turističko-ugostiteljska škola Anton Štifanić. Njeni učenici će za sve goste Adventa pripremiti slastice u sklopu Slatkog jutra. Tu je i tradicionalno druženje uz bakalaj i muziku na Badnje jutro. Osim adventske utrke, humanitarni ton ima i tradicionalna novogodišnja lutrija Društva invalida Poreč, pa se pozivaju svi da kupnjom srećke podrže udrugu i njen rad.

Dan nakon Božića održat će se ukazanje živih jaslica, i to po prvi put u organizaciji Župe Poreč. Već sada se veliki broj sudionika uključio i vrijedno pripremaju kostime, ambijent i priču za sve goste.

Direktor TZ Poreč napomenuo je da porečki Advent već godinama predstavlja prepoznatljiv program, te da trenutni uvjeti možda ne omogućavaju da bude u svom punom izdanju, ali to ne umanjuje njegovu vrijednost i trud svih uključenih.

– Očekujemo 10 do 12 tisuća noćenja, bit će otvoreno desetak hotela jer interes postoji, čak i domaćeg tržišta. U programu Adventa sudjeluju mahom domaće snage, jer smo željeli angažirati domaće bendove, udruge, ustanove i na taj način podržati lokalne poduzetnike i stvaralaštvo, rekao je Velenik.

- Htio bih se zahvaliti svima koji su se na bilo koji način uključili u ovogodišnje izdanje Adventa. Vjerujemo da će iduće godine Advent zasjati opet u svojem punom sjaju, sa svim programima i sadržajima koje smo od samoga početka imali, ali i više i da će uvjeti biti drugačiji. Jednako tako, hvala i svim ugostiteljima, našim ustanovama, udrugama i pojedincima koji su kroz svoj angažman potrudili se napraviti što je moguće više lijepih sadržaja, zaključio je gradonačelnik.

Organizator Adventa Poreč su Grad Poreč i TZ Grada Poreča, a suorganizatori Pučko otvoreno učilište Poreč, Usluga Poreč, Gradska knjižnica Poreč, Centar za mlade Poreč, udruge kao i sve škole i vrtići te brojni drugi.

Bogati program provjerite na http://www.adventporec.com ili na Facebook stranici: http://www.facebook.com/adventporec 

(iPress)