Poučeni nekim stranim istraživanjima o važnosti mjerenja saturacije kisika kod covid pozitivnih osoba, na području grada Pule okupila se OXI građanska inicijativa koja je do sada o svom trošku i od pristiglih donacija ostalih "običnih" građana velikog srca nabavila 40 oximetara.

Ukoliko ste pozitivni na covid, svoj oximetar možete dobiti na posudbu, bez ikakve naknade, pozivom na broj 0989828686. Distributeri, koji mogu biti samo osobe koje su cijepljene ili su covid preboljele, će vam u najkraćem mogućem roku, koji je većinom između pola sata i sat vremena, ovisno o Vašoj udaljenosti, dostaviti oximetar na vrata, poštujući i sve ostale propisane epidemiološke mjere.

Nažalost, ono što je u mnogim zemljama praksa kako bi se smanjila stopa smrtnosti, u Hrvatskoj se smatra naučnom fantastikom. Jer kako jedna tako mala "stvar" može nekome spasiti život?

Zašto je važan oximetar?

Osobama oboljelim od bolesti covid-19 pulsni oksimetar može biti od velike koristi jer može na vrijeme ukazati na smanjenu saturaciju te mogući razvoj težeg oblika bolesti.

Saturacija kisikom je zapravo zasićenost krvi kisikom, odnosno postotak zasićenog hemoglobina koji prenosi kisik.

Normalne vrijednosti zasićenosti kisikom kreću se od 95 – 100%, kod posve zdravih osoba od 98 – 100%. Vrijednosti manje od 94% ukazuju na hipoksiju, odnosno manjak kisika u plućima, a vrijednosti manje od 90% treba liječiti, odnosno treba se hitno javiti liječniku ili na hitnu pomoć.
Kao posljedica hipoksije nastaje i manjak kisika u krvi koji se zove hipoksemija. Bez stalne, dostatne količine kisika, naše stanice ne mogu kvalitetno obavljati svoje zadaće i postupno slabe.

Simptomi koji se javljaju su: umor, slabost, nedostatak koncentracije, lupanje srca i bolovi u mišićima.

Akutni nedostatak zraka, odnosno nemogućnost udisanja zbog blokade dišnog sustava ili zbog nedostatka kisika uzrokuje gušenje. Ako se brzo ne reagira i ne osigura dotok kisika, prestaje rad srca i mozga, a osoba umire.

Stoga ponovno ističemo važnost mjerenja saturacije kisikom kod covid pozitivnih osoba, jer pravovremenim javljanjem liječniku može se spriječiti teži oblik bolesti. Samo nekoliko sati zakašnjelog javljanja liječniku ili na hitnu, može rezultirati kobnim posljedicama. Stoga pomozimo sami sebi da bi nam i drugi stigli pomoći.
Broj na koji možete dobiti oximetar za područje Istarske Županije je 0989828686.

Jer spasivši jedan život, spasili smo cijelu naciju, navode za OXI građansku inicijativu Kristina Mirković i Boris Stermotić. (iPress)