U Istraskom narodnom kazalištu održana konferencija za medije povodom premijere predstave za djecu „Ružno pače“ po motivima bajke Hansa Christiana Andersena u režiji i koreografiji Andree Gotovina. Premijera predstave održat će se u petak, 10. prosinca 2021. u 18 sati, dok je prva repriza na programu u subotu, 11. prosinca 2021. u 11 sati.

Konferenciji za medije nazočili su Gordana Jeromela Kaić, ravnateljica INK, Luka Mihovilović, umjetnički voditelj INK, Andrea Gotovina, redateljica i koreografkinja predstave, Carlos Fagin, autor glazbe te Zoja Poropat, asistentica pri projektu.

Novi umjetnički voditelj INK

Na samom početku ravnateljica INK je predstavila novog umjetničkog voditelja, dosadašnjeg glumca i redatelja Luku Mihovilovića koji će tu funkciju obnašati do kraja njenog trenutnog mandata.

Luka je istaknuo da mu je velika čast, ali da je i svjestan nemale odgovornosti koja mu je dana. Ovo mu je peta godina profesionalnog djelovanja u našem kazalištu čije mogućnosti i kapacitete dobro poznaje, a ideja i entuzijazma za napredak mu ne manjka.

Bitno je što je baš ovaj naslov izabran da bude na repertoaru za djecu jer je danas prijeko potrebno pričati o prihvaćanju različitosti. Svako se dijete nađe u situaciji da je zbog nečega posebnije i da se zbog drugačijih afiniteta ne uklapa u stereotipe društva, a ignoriranje razgovora o tome može prouzročiti cijeloživotne frustracije. Zbog toga je pokrenuta priča na društvenim mrežama INK-a usporedno s predstavom pod nazivom „PRIGRLI SVOJU RAZLIČITOST“ gdje će se dnevno objavljivati crtice o uspješnim, poznatim ličnostima koji su prevazišli nerazumijevanje i nasilje u djetinjstvu prepuštajući se svojoj različitosti, te danas postali veličine kojima se divimo.

Dramsko – plesna predstava za djecu

Redateljica i koreografkinja Andrea Gotovina istaknula je: „Pristupila sam bajci na način onako kako bih je pričala svom sinu sa naglaskom na njenu metaforičnost. U ovoj priči valja tražiti što je to ružno u nekom tko je drugačiji i tko je taj tko to određuje. Je li RUŽAN pojedinac ili društvo koje se tako odnosi prema njemu?“

Budući da se radi o dramsko – plesnoj predstavi, prvi je dramski dio u kojem se uspostavlja atmosfera oko Ružnog pačeta na imanju, a njegov odlazak, putovanje i odrastanje osmišljeno je u plesnom vokabularu. „Nismo bježali od iskrenog iskazivanja emocija. Nismo pokušavali zataškati tugu, strah niti preuveličavati radost. Bili smo direktni i čisti.“

Pohvalila je predan rad mladog ansambla polaznika Dramskog i plesnog studija INK koji su pored svih prepreka u proteklih dva mjeseca pobjednički nastavljali dalje sa jedinim zajedničkim ciljem – da napokon zaigraju pred publikom.

Carlos Fagin, autor glazbe, rekao je da je rad na glazbi bio uspješan i lagan zbog Andreine sigurnosti u ono što od predstave želi. Glavni izazov je bio naći mjeru u kojoj glazba pomaže radnji. Da ne bude pretenciozna, a da potakne emociju kod publike, a i likova.

Zoja Poropat, asistentica na projektu, pozvala je sve da dođu čista srca, povedu svoje mališane u kazalište i uživaju u divnoj predstavi sa divnom porukom.

REŽIJA I KOREOGRAFIJA: Andrea GOTOVINA

SCENOGRAFIJA I VIZUAKLNI IDENTITET: Katja TALJAT i Fundus INK

GLAZBA I ZVUK: Carlos Andres FAGIN

KOSTIMOGRAFIJA: Desanka Janković

OBLIKOVANJE SVJETLA: Dario DRUŽETA

ASISTENTICA KOSTIMOGRAFIJE: Gracia STJEPANOVIĆ

ASISTENTICA PRI PROJEKTU: Zoja POROPAT

IGRAJU: Mark MARIĆ, Noa PAVLINOVIĆ, Michelle SALOME KURSAR, Anika PAVLINOVIĆ, Geo PETROVIĆ, Lucas ANGELINI, Nika GORČKI, Lina ŠURAN, Saša MARKOVIĆ, Zora CVIJANOVIĆ, Vito FLORIČIĆ, Rina RENIER, Katja HONOVIĆ, Lucia OSTOJIĆ VITJUK, Noah CVIJANOVIĆ, Lena DEVEDŽIĆ, Lucija RADOLOVIĆ, Matea KONTOŠIĆ, Petra MOHOROVIĆ, Tereza MIŠAN, Luka MIHOVILOVIĆ (glas pripovjedača)

Više o predstavi, autorskom timu i izvođačima pročitajte OVDJE.

Zbog slučaja samoizolacije pola ansambla predstave, morali smo odgoditi premijeru i sve jutarnje organizirane izvedbe za vrtiće i škole. Premijera predstave održat će se u petak, 10.prosinca 2021. u 18 sati, dok je prva repriza na programu u subotu, 11. prosinca 2021. u 11 sati.

Ovim putem im se zahvaljujemo na razumijevanju, te smo pripremili reprizne izvedbe u siječnju i ožujku 2022. Datumi su već definirani i mogu se rezervirati na broj telefona 052 212 677 ili na email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Što možete pogledati do kraja godine?

Na kraju ravnateljica Gordana Jeromela Kaić je ukratko navela naslove koji slijede do kraja godine od kojih je izdvojila reprize najnovije predstave „BOG MASAKRA“ Yasmine Reze u režiji Renate Carola Gatice koja je po izlasku premijere dobila fantastične reakcije pulske publike. Predstava je na rasporedu 13. i 14. prosinca u 20 sati.

BILJEŽNICA ROBIJA K.“ Satiričkog kazališta Kerempuh na rasporedu je 16.prosinca 2021. u 20 sati na Velikoj sceni INK. Redateljica Marina Pejnović postavila je  “Bilježnicu Robija K.” Viktora Ivančića, priznatog novinara i publicista, najpoznatijeg kao jednog od osnivača kultnoga satiričko-političkoga tjednika Feral Tribunea. Podjednako je slavna i satirička kolumna pisana u formi dnevnika splitskoga dječaka Robija K., autorova alter-ega i bespoštednoga svjedoka nebrojenih apsurda hrvatske svakidašnjice, a ona će ovoga puta svoj ironijski odmak i začudnu dječju vizuru ostvariti na sceni poetski i tematski bliskoga satiričkoga kazališta.

ŠIŠMIŠ“ opereta u produkciji Opere b.b. na rasporedu je 17. prosinca 2021. na Velikoj sceni INK. „Grof Eisenstein bi večer želio provesti na gala plesu, ali mora se javiti u zatvor. Na ples bi i njegova sobarica, ali gazdarica ne želi ostati sama kod kuće. Kad Eisenstein odluči da će u zatvor tek nakon plesa, a k tome umjesto njega sprovedu gazdaričinog obožavatelja, to je tek početak događaja kojima će se za svoju slatku osvetu okoristiti prošle godine prevareni Šišmiš! Na kraju, kad sve opet bude na svome mjestu, svi će jednoglasno zaključiti da je za sve kriv – šampanjac.“

Novogodišnji koncert iz ciklusa ZAJC U INK

Pred sam Božić za još topliju atmosferu na rasporedu je tradicionalni „NOVOGODIŠNJI KONCERT“ iz ciklusa „ZAJC U INK“ kojim će ravnati mladi dirigent Valentin Egel. Na programu su: Nikolaj Rimski-Korsakov: „Šeherezada“, orkestralna suita / Carl Nielsen: „Aladdin“, suita (ulomci) / Aleksandar Borodin: „Polovjecki plesovi“ iz II. Čina opere „Knez Igor“ / Aram Hačaturjan: „Adagio“ iz baleta „Spartak“ / Johann Strauss II.: Valceri, polke, marševi… i druga iznenađenja.

Humanitarni koncert “ČETIRI TENORA” za Dječji dom Ruža Petrović 22. prosinca 2021. u 20 sati održat će se humanitarni koncert „ČETIRI TENORA“ u organizaciji Grada Pule. Sav prihod od prodanih ulaznica bit će namjenjen Dječjem domu „Ruža Petrović“ u Puli. Više mjesta u gledalištima

Zbog novog režima ulaska u kazalište samo sa EU digitalnim Covid potvrdama djelomično je povećan kapacitet gledališta na obje scene. I dalje je osiguran razmak između sjedišta u gledalištu, manji nego ranije, kako bi se publici omogućio ugodniji boravak tijekom programa. Zaštitne maske za vrijeme trajanja programa nisu obavezne.

Više detalja o događanjima u prosincu možete naći OVDJE.

Vidimo se u INK!, stoji u priopćenju. (iPress)