Predsjednik Nadzornog odbora 'Mon Perina' Plinio Cuccurin i načelnik Edi Pastrovicchio jučer su u središtu Bala potpisali sporazum o donaciji koja će omogućiti svoj baljanskoj djeci besplatan boravak u vrtiću i jaslicama. Riječ je o produljenju ugovora za idućih pet godina kojim se društvo Mon Perin obvezuje na godišnju donaciju Općini od 270 tisuća kuna. Sporazumom je predviđena i izdašna potpora za svako novorođeno dijete u iznosu od 10 tisuća kuna. Valja podsjetiti i da su Bale jedna od rijetkih općina u Hrvatskoj s pozitivnim prirodnim prirastom stanovništva.

Društvo Mon Perin, čiji je dioničar i Općina Bale, redovito pomaže Općini Bale u realizaciji programa koji doprinose višem socijalnom standardu građana i demografskom razvoju. Kroz desetljeće i pol, osim što je postao oslonac Općine čiji je proračun počeo puniti, Mon Perin je u Hrvatskoj postao lider u održivom, participativnom i socijalnom poduzetništvu.
Kao posredan efekt, odnosno rezultat navedenih mjera koje su proizašle iz Ugovora Općina Bale bilježi porast broja djece i  među rijetkim je općinama koje bilježe pozitivan prirodni prirast.

Ulaganje u demografske mjere dugoročne su socijalne investicije koje potiču uvjete za ostanak u mjestu ali i naseljavanje te ujedno pridonose i gospodarskom jačanju Općine Bale. Upravo iz tog razloga nedavno je dovršena velika investicija Općine Bale: Dogradnja zgrade vrtića i škole, kao jedan od većih i značajnih kapitalnih projekata kojim su nedavno otvorene jaslice. Trenutno vrtić i jaslice u Balama pohađa 61 dijete. 

Društvo Mon Perin će godišnje donirati 30 tisuća kuna za rad Udruge umirovljenika Općine Bale, čiji članovi su i dioničari Mon Perina. Udruga je osnovana prije tri godine te je uz financijsku pomoć Općine i Društva Mon Perin postala prepoznatljiva u svojim brojnim aktivnostima, među kojima izdvajamo: čišćenje baljanskog priobalja, čišćenje i uređenje zelenih površina u naselju Bale i uz baljanski kamp Mon Perin, podjela toplih obroka potrebitima, organiziranje preventivnih zdravstvenih pregleda, osnivanje zbora, uključivanje u sve mjesne manifestacije.

Model udruživanja i partnerstva Općine Bale, Udruge umirovljenika Općine Bale i Društva Mon Perin pokazao se kao primjer dobre prakse te se utvrđuje da će se posebni projekti Udruge umirovljenika podržati i posebno sufinancirati, naglasio je načelnik Edi Pastrovicchio. (iPress)