Na sinoć održanoj sedmoj sjednici vodnjanskog Gradskog vijeća u prvom je čitanju razmatran proračun za 2022. godinu, koji bi prema prijedlogu, trebao iznositi 71.773.763,00 kuna.

Proračun je usmjeren na razvoj Vodnjanštine i poboljšanje života njegovih građana. Od ukupno planiranog iznosa, najveći dio rezerviran je za gradnju objekata i uređenje komunalne infrastrukture, za koje će se izdvojiti 22.281.250,00 kuna. Među najvažnijim je projektima izgradnja prometnice u industrijskoj zoni Galižana. Planirana sredstva za održavanje objekata i uređenje komunalne infrastrukture iznose 7.335.000,00 kuna.

Grad Vodnjan je tijekom listopada pozvao građane da se svojim prijedlozima i sugestijama aktivno uključe u izradu proračuna, kako bi se zajedničkim snagama osigurao još bolji razvoj Vodnjanštine, a veći dio njih odnosio se upravo na izgradnju i obnovu komunalne infrastrukture.

Proračun za 2022. usmjeren je i na razvoj gospodarstva, poljoprivrede i turizma, za koje se planira izdvojiti 2.714.000,00 kuna. Za projekte Europske Unije i međunarodne suradnje predviđaju se sredstva u iznosu od 6.812.000,00 kuna, među kojima valja istaknuti projekt „S.U.T.R.A“ putem kojeg će se kupiti električni autobus. U sklopu projekta ''ARCHEODANUBE'' u vodnjanskom Parku kažuna instalirat će se digitalni totem pomoću kojeg će se posjetiteljima prezentirati ovaj jedinstveni park posvećen lokalnoj kulturnoj baštini. Projekt „STEM centar“ sa svrhom uspostave regionalnog STEM centra koji će na području Vodnjana provoditi inovativne edukativne programe za unapređenje osnovnoškolskog odgoja i obrazovanja u STEM području.

Velika pažnja usmjerena je i na najmlađe članove zajednice, pa je tako za predškolski odgoj i obrazovanje izdvojeno 5.182.000,00 kuna, dok se za potporu školstvu izdvaja 1.252.000,00 kuna. Valja istaknuti da su se povećala sredstva za financiranje produženog boravaka u osnovnim školama u Galižani i Vodnjanu zahvaljujući kojima se povećao broj učiteljica.

Dio proračuna rezerviran je za kulturu, sport, zdravstvo te zaštitu i očuvanje okoliša. U području socijalne skrbi povećani su iznosi poklon-bonova za svako novorođeno dijete te će oni sada iznositi 2.000 kuna, kao i sredstva za subvencioniranje radnih bilježnica i ostalog školskog pribora.

Na prijedlog proračuna nije podnesen niti jedan amandman. Rok za predaju vijećnici su imali od 15. do 28. studenog te na samoj sjednici. Vijećnici su usvojili i Strategiju upravljanja imovinom u vlasništvu Grada Vodnjana za razdoblje od 2022. do 2027., a Komisija za statut, poslovnik i normativnu djelatnost predao je prijedlog nacrta izmjene i dopune statuta grada Vodnjana vezan uz osnivanje mjesnih odbora, stoji u priopćenju. (iPress)