U motovunskoj Galeriji „Pet kula” će se u četvrtak 14. listopada 2021. u 16 sati svečano otvoriti međunarodna fotografska izložba pod nazivom „The world Breathes again”, na kojoj će se 31 fotograf iz devet zemalja svijeta predstaviti s 45 suvremenih fotografija.

Domaćin izložbe je Udruga fotografa Fotovun iz Motovuna, a izložbu organizira Art&Culture Korea. Kroz izložbu naziva „The world Breathes again” fotografi iz različitih zemalja izražavaju svoja iskustva tijekom COVID-19 razdoblja. Na izložbi sudjeluju fotografi iz Italije (2), SAD-a (2), Kine (1), Grčke (2), Francuske (1), Luksemburga (1), Irana (1), Dominikanske republike (1) i Južne Koreje (20). 

Iako se tematika izložbe bavi razdobljem obilježenim epidemijom korona virusa, motivi na fotografijama su iznimno raznovrsni, od raznih detalja preko autoportreta kroz koje fotografi izražavaju drastičnu promjenu u svakodnevnom životu svih nas do pejzažnih fotografija koje prikazuju mjesta koja su za vrijeme najtežeg razdoblja epidemije korona virusa zjapila prazna, dok su prije epidemije bila prepuna posjetitelja.   

Organizacija Art&Culture Korea, organizator ove izložbe, svake godine održava međunarodne fotografske izložbe, pa su tako izlagali u talijanskim gradovima Firenci, Rimu, Novi Ligure te u Južnoj Koreji. Predsjednik Art&Culture Korea, g. Kwak Poung Young ističe kako su počašćeni što imaju priliku održati međunarodnu fotografsku izložbu u Motovunu, poznatom po prekrasnim pejzažima te bogatoj kulturno - povijesnoj baštini i vjeruje kako je ovo početak odlične kulturne razmjene s Hrvatskom. 

Posjet renomiranih korejskih fotografa, među kojima su i ugledni galeristi, osim umjetničke komponente ima i važnu turističku komponentu, budući njihov cjelodnevni program u Motovunu uključuje pokazno traženje tartufa (truffle hunting) i degustaciju jela s tartufima, kao i upoznavanje s motovunskim vinima, s posebnim naglaskom na motovunski teran. Dodatna zanimljivost je kako korejski gosti dolaze iz prekrasne pokrajine Gochang koja je poput Motovuna nadaleko poznata po vinu, međutim ne od grožđa, već od kupina - riječ je o bokbunja vinu.

Uoči samog otvorenja izložbe u Galeriji „Pet kula” susresti će se i s Tomislavom Pahovićem, načelnikom Općine Motovun. 

Ovo je nastavak odlične suradnje Udruge fotografa Fotovun s renomiranim korejskim fotografima, koja je pauzirana tijekom 2020. godine upravo zbog COVID-19 situacije. Tijekom 2019. godine su u Galeriji “Pet kula” realizirane dvije izložbe korejskih autora - izložba fotografija “Photo Exhibition on Korean Traditional Hanji Paper – Art of the handmade Mulberry tree ancient paper” renomiranog korejskog fotografa Hwang Yong Woona, koji svoje fotografije jedini u Koreji, samim time i u svijetu, tiska na drevnom korejskom Hanji papiru, koji se izrađuje od stabla murve (duda) i izložba fotografija „Lines, Space, and Time” priznatog korejskog arhitekta i fotografa Hanmo Yanga.

Izložba „The world Breathes again” ostaje otvorena do 24. listopada 2021. godine, a može se razgledati svakoga dana od 9 do 17 sati.

Izložba je realizirana u suradnji s Veleposlanstvom Republike Koreje u Republici Hrvatskoj i uz podršku Općine Motovun i Turističke zajednice Općine Motovun, stoji u priopćenju. (iPress)