Spajanje tri istarska vodovoda - Buzet, Pula i Labin kao isporučitelja vodoopskrbe te devet tvrtki koje se bave odvodnjom u jednu tvrtku - kako to nameće IDS unatoč stavovima struke koja se zalaže za 2 tvrtke, odnosno dva uslužna područja - bila bi katastrofa koja bi zakočila razvoj većeg dijela Istre i građanima donijela poskupljenje ionako skupe vode od 70 do 100 posto, u najkraćem je zaključak koji su danas na konferenciji za medije održanoj ispred pulske Komunalne palače izložili gradonačelnici. O vodno uslužnim područjima Istarske županije i e-savjetovanju koje je u tijeku govorili su gradonačelnica i gradonačelnici četiri istarska grada: Pule Filip Zoričić, Umaga Vili Bassanese, Pazina Suzana Jašić i Vodnjana Edi Pastrovicchio. Podršku im je pružio i gradonačelnik Buzeta Damir Kajin.

Podsjetimo, u ovih pet gradova živi oko 95 tisuća stanovnika Pule a s okolnim općinama koje podržavaju zaključke pet gradonačelnika vezano od vodno gospodarenje je više od polovice žitelja Istre, odnosno oko 135 tisuća građana.  

Nasilan pokušaj IDS-a da preko Županije zadrži kontrolu nad tvrtkama unatoč novoj političkoj stvarnosti  Istre u konačnici će ovisiti o Vladi i premijeru Andreju Plenkoviću. Vlada, naime, po okončanju e-savjetovanja treba donijeti Uredbu o konačnom broju vodno uslužnih područja u Republici Hrvatskoj, što se očekuje do konca ove godine. Na pitanje iPressa želi li IDS nametanjem jedne tvrtke i jednog uslužnog područja olakšati eventualnu buduću privatizaciju jer se paraleno s novim zakonom provlači i strah od prodaje vodnog bogatstva, gradonačelnik Umaga rekao je da sadašnji Zakon ne omogućava privatizaciju vodovoda. 

Zoričić: Ne smije se ponoviti greška poput Kaštijuna       

- Riječ je o problematici koja je prevažna za sve građane Istre, stoga nam je cilj putem ove konferencije za medije upoznati javnost sa strateškim projektom vodnog gospodarstva Istre u kojem se, zbog manjka informacija i neupućenosti javnosti, ne smije ponoviti greška poput 'Kaštijuna'. Svi strateški projekti vezani za budući zajednički razvoj Istre trebaju biti lišeni politike, temeljeni na zdravim odnosima, eventualnom konsenzusu svih i na racionalnim rješenjima kako bi bili samoodrživi, na korist, a ne na teret građana Istre, rekao je gradonačelnik Pule, Filip Zoričić.

Bassanese: sva tri isporučitelja vodoopskrbe u Istri (Buzet, Pula i Labin) zadovoljavaju sve zakonom propisane kriterije da ostanu samostalni

Gradonačelnik Umaga, Vili Bassanese podsjetio je na početak problematike te upoznao javnost s detaljima projekta, prezentirao stavove, obrazložio zajednički Zaključak pet gradonačelnika te iznio rješenje kojim se osigurava samoodrživost projekta te predlaže način i oblik vodno uslužnih područja u Istri.

Temeljem Zakona o vodnim uslugama, trenutno je na e-savjetovanju Uredba koja određuje granice uslužnih područja. Pojednostavljeno rečeno, intencija zakonodavca je da spoji javne usluge vodoopskrbe i javne usluge odvodnje u zajedničke vodne usluge te da se za svako područje odredi Javni isporučitelj tih usluga, a sve to zbog neefikasnosti i neorganiziranosti sustava u većem dijelu RH. Cilj zakona je uspostaviti samoodrživ i efikasan sustav te su stoga propisani određeni kriteriji.

Prema sva tri nacrta prijedloga stručnog povjerenstva Hrvatskih voda iz 2018. i 2019. godine, za Istru su predložena 2 uslužna područja s dva JIVU-a, i to Istarski vodovod Buzet, koji ostaje u svojim granicama i kojemu se pripajaju sve odvodnje u tim granicama, te Vodovod Pula, kojemu se pripaja Vodovod Labin, kao i sve odvodnje s područja koje pokriva vodovod Pula i Labin. Nakon donošenja novog Zakona 2 JIVU-a.

IDS-ovi gradonačelnici traže jedno uslužno područje za cijelu Istru

No, nakon što su se krajem 2019. tadašnjih 9 gradonačelnika IDS-a prijedlogom izjasnili za 1 uslužno područje za cijelu Istru, a samo 1 gradonačelnik za 2 uslužna područja, trenutno je u tijeku javno e-savjetovanje Prijedloga Uredbe koji predviđa samo 1 uslužno područje za cijelu Istru i jednu tvrtku kao JIVU.

Pet gradonačelnikla za kriterij struke: U Istri najmanje dva uslužna područja 

Kako su se u međuvremenu dogodili izbori, konstatiramo da stari prijedlog 9 gradonačelnika više nije valjan. Stoga je nas 5 gradonačelnika, Pule, Pazina, Buzeta, Vodnjana i Umaga, donijelo Zaključak da, sukladno prvom prijedlogu stručnog povjerenstva Hrvatskih voda, u funkciji budu 2 uslužna područja, i to Istarski vodovod Buzet i Vodovod Pula. Naravno, ne protivimo se tome i da ostanu trenutna 3, no nikako samo 1 uslužno područje.

Podsjećamo da na području Istre trenutno postoje tri javna vodovoda, Buzet, Pula i Labin kao isporučitelji vodoopskrbe te devet tvrtki koje se bave odvodnjom i koje bi se trebale spojiti s vodovodima. Ono što je najbitnije naglasiti je da sva tri trenutna isporučitelja vodoopskrbe u Istri (Buzet, Pula i Labin) zadovoljavaju sve zakonom propisane kriterije i imaju sve tehničke, tehnološke, organizacijske, financijske i ljudske kapacitete da ostanu samostalna te prihvate pripojenje odvodnji sa svojih područja i nesmetano nastave rad na EU projektima, kako započetim, tako i budućim.

Zajednički konstatiramo da ne postoji ni jedan jedini zakonski, tehnički, tehnološki, financijski, organizacijski, stručni ili bilo koji kriterij da se u Istri dogodi „nasilno“ spajanje u 1 uslužno područje i u 1 tvrtku. Sam Zakon, čl.4., propisuje da su vodne usluge od interesa za sve JLS te dopušta mogućnost spajanja slobodnom voljom u svakom trenutku. Cilj i prijedlozi gotovo svih JLS-a u Hrvatskoj su dva i više uslužnih područja. Uredba predviđa 41 područje za Hrvatsku, dakle prosječno 2 po županiji. Jedino je Istra tražila samo 1 uslužno područje, odnosno 1 tvrtku.

Na sastanku održanom 23.09.2021. u Hrvatskim vodama s (grado)načelnicima Istre, zamjenik župana Tulio Demetlika je predložio 1 uslužno područje i 1 tvrtku, no navedeno nije potkrijepio ni jednim valjanim stručnim argumentom. Demetlika je, osim izraženog evidentnog pomanjkanja znanja o materiji, iskazao i neinformiranost budući su davatelji usluga u Istri toliko razvijeni u odnosu na druge u Hrvatskoj da nema nikakvih zapreka da ostanu sva 3 uslužna područja. No, i nakon što smo iznijeli sve podatke iz stručne ekspertize te prezentirali zbog čega je njegov prijedlog centralizacije neprovediv, neodrživ i konačno štetan za većinu općina i gradova u Istri, Demetlika je ostao pri svome.

Županija nije vlasnik ni jednog metra kanalizacije ili vodovoda a želi kadrovirati i kontrolirati razvoj Pule, Umaga, Pazina... 

Prijedlog Demetlike je definitivno prijedlog „nasilnog“ spajanja, prijedlog centralizacije umjesto decentralizacije za koju se javno zalaže, ali samo kada ovlasti treba spustiti na razinu Županije. Takav prijedlog centralizacije moći ne propisuje ni zakon ni struka. Riječ je o čistom političkom prijedlogu Županije koja nije vlasnik ni jednog metra kanalizacije ili vodovoda te nema zakonske ingerencije u navedenim komunalnim infrastrukturama. Svima je jasno da Demetlika želi postići kontrolu kroz jednu tvrtku i time utjecati na kadroviranje i na razvoj gradova, kao primjerice Pule, što je suprotno izbornim rezultatima.

Centralizacija bi zakočila razvoj Istre, donijela politički, organizacijski i financijski razdor te neminovno poskupila cijenu vode za 70-100%  

Zakon omogućava da se bilo kada na dobrovoljnoj bazi svi udružimo ako i kada to sami procijenimo. Trenutna ekspertiza je dokazala da nema niti jednog zakonskog razloga da dođe do okrupnjavanja svih vodnih usluga te da ne postoji stručna, tehnička, financijska ili kadrovska opravdanost udruživanja u 1 tvrtku, već bi centralizacija donijela suprotan efekt, zakočila razvoj Istre, donijela politički, organizacijski i financijski razdor te neminovno poskupila cijenu vode za 70-100%, što je jasno svima koji se bave ovom problematikom.

Decentralizacija je cilj i svrha lokalne politike, spuštanje odgovornosti i ovlasti na najmanju razinu jer su naši izbori prije svega komunalni, a ne ideološki. Primjerice, nepravedno i nekorektno bi bilo da svi građani Istre plaćaju zbrinjavanje mulja sa zapadne obale Istre, koja provodi EU projekte, logično je da navedeno trebaju plaćati samo građani tog područja koji koriste i benefite EU projekta. Svima iz struke je jasno da ideja Demetlike nije provediva, niti održiva. Nekorektno je spajati gubitaše s tvrtkama koje su brižno i učinkovito skrbile o svojim financijama. Solidarnost Istre je neupitna, no ona uvijek dolazi u zdravim okolnostima i od onih koji su samoodrživi, a ne od gubitaša ili populističkih praznih fraza. Naš stav je dakle jasan protiv smo štetne centralizacije političke moći i 1 uslužnog područja, mi smo za 2 ali nemamo ništa protiv ni 3 područja kao do sada, pojasnio je gradonačelnik Umaga Vili Bassanese.

Jašić: Samoodrživost i stabilnost naših vodovoda i odvodnji direktno utjecati na budući razvoj Istre

Gradonačelnica Pazina, Suzana Jašić podsjetila je da je samoodrživost na zdravim i jasnim temeljima Javnih isporučitelja vodnih usluga od krucijalnog značaja jer će samoodrživost i stabilnost naših vodovoda i odvodnji direktno utjecati na budući razvoj Istre. Upravo stoga nam je cilj da opstanu Istarski vodovod u Buzetu i Vodovod Pula, kao samostalne tvrtke. Raznolike su potrebe svakog grada i općine zbog faze razvijenosti u kojoj se nalaze. Dosadašnje iskustvo nam dokazuje da su i Istarski vodovod Buzet i Vodovod Pula tvrtke primjer za ostale u Hrvatskoj te da ćemo upravo kroz postojeći ustroj dovršiti i provesti nove EU projekte vezane za vodni sustav odvodnje. Izazovi koji nas očekuju sa zbrinjavanjem mulja kao nusproizvoda sustava odvodnje ne smijemo prepustiti slučaju, kao ni održavanja vodovodne mreže, navodnjavanja, budućih troškova, upravljanja i razvoja.

Pastrovichio pozvao sve kolege da budu razumni i racionalni te da puste politiku sa strane kod ovako bitnih projekata

Gradonačelnik Vodnjana, Edi Pastrovichio naglasio je snažnu podršku Zaključku prijedloga 5 gradonačelnika te iskoristio priliku i pozvao sve kolege u Istarskoj županiji da budu razumni i racionalni te da puste politiku sa strane kod ovako bitnih projekata, a koji mogu vrlo lako krenuti u krivom smjeru radi pomanjkanja komunikacije i informacija. - Koristim priliku da pozovem sve (grado)načelnike da se uključe u e-savjetovanje i da daju podršku za 2 ili 3 uslužna područja. Mislim da je svima sada jasno da nema nikakvih razloga ni potrebe da podržimo 1 uslužno područje i 1 tvrtku za cijelu Istru, rekao je Pastrovichio.

Gradonačelnik Pule, Filip Zoričić zaključio je konferenciju uz apel svima da podrže zajednički interes. (iPress)