Dan Općine Kanfanar, koji se obilježava 30. rujna na spomendan svete Sofije, zaštitnice Dvigrada, i ove će godine biti obogaćen brojnim popratnim programima u tjednu oko dana općine.

nedjelju 26. rujna po prvi će se puta održati rekreativna biciklijada novouređenom biciklističko-pješačkom stazom „Štrika Ferata“ po trasi stare pruge koja je spajala Kanfanar i Rovinj. Biciklijada će biti organizirana u dvije kategorije; jedna namijenjena iskusnijim biciklistima u dužini oko 26 kilometara (start u 10 sati u Sošićima), i druga, kraća trasa biciklijade, dužine oko 12 kilometara, koja će se voziti kanfanarskim dijelom trase stare pruge (start u 11:30 sati u Kanfanaru, na željezničkom kolodvoru). Za sve sudionike biciklijade, uz kotizaciju od 50,00 kuna, bit će osigurani ručak i majica biciklijade, a prijave za sudjelovanje ispunjavaju se na sljedećoj poveznici: https://forms.gle/UUJqC7kbeM1Q9izt9

Nakon sportsko-rekreativnog programa u nedjelju, u utorak 28. rujna s početkom u 18:30 sati upriličit će se otvaranje zavičajne zbirke „Kanfanar i Kanfanarština“ u galeriji Malenica, koja je tijekom ove godine preuređena i u kojoj će posjetitelji sada moći razgledati vrijedne povijesne predmete i eksponate s povijesnih nalazišta i zanimljivih lokaliteta Kanfanarštine, od doba prapovijesti pa do današnjih dana.

četvrtak 30. rujna, na dan svete Sofije, u 11 sati u župnoj crkvi svetog Silvestra u Kanfanaru održat će se misa povodom Dana općine, a kasnije i svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Kanfanar.

Program nastavlja u petak, 1.10. u 18:30 sati, kada će se u Domu mladih održati znanstveni skup „Crtice iz povijesti Kanfanarštine“ u organizaciji Udruge Dvegrajci, na kojemu će ujedno biti predstavljen i 5. po redu Dvegrajski zbornik koji je objavljen prošle godine.

Dani vikenda, subota 2.10. i nedjelja 3.10., rezervirani su za programe na Limskom zaljevu i u Dvigradu, koji će se održati u sklopu obilježavanja Svjetskog dana turizma te za koncert zatvaranja ovogodišnjeg Dvigrad festivala. U subotu u 16 i 17 sati bit će organizirane besplatne panoramske vožnje brodom Limskim zaljevom, a cijeloga će dana nakon ručka ili večere u restoranu Viking desert za goste biti besplatan. Istoga dana, u 17 sati u crkvi svete Marije od Zdravlja u Brajkovićima održat će se posljednji koncert 19. izdanja Dvigrad festivala – međunarodnog festivala rane sakralne glazbe, a glazbeni program pod nazivom „Lute songs & Pohvali perivoj“ izvest će renomirani hrvatski glazbenici: Lucija Spevec (sopran), Marko Požgaj (blok flaute) i Igor Paro (lutnja).

U nedjelju, s početkom u 16 sati, u Dvigradu će se održati interpretativna šetnja „Dvigrad Storytelling Tour“ u kojoj će sudionici programa pod vodstvom kostimiranih glumaca koji će uprizoriti osobe iz Dvigradskog statuta te dvigradskih mitova i legendi, moći saznati o zanimljivoj povijesti ovog ruševnoga grada i zaštićenog kulturnog dobra. Rezervacije za programe na Limskom zaljevu i u Dvigradu su obavezne, a više informacija dostupno je na internet stranicama Turističke zajednice Općine Kanfanar, stoji u priopćenju. (iPress)