Pet kandidacijskih lista, koliko ih je bilo i na redovnim lokalnim izborima u svibnju, natjecat će se za svoje mjesto u pazinskom Gradskom vijeću na prijevremenim izborima u nedjelju, 3. listopada.

To su liste HDZ-a, SDP-a, platforme Možemo, koalicije IDS/HSU/HNS-a te neovisna, odnosno lista grupe birača nositelja Željka Mraka, što pokazuje zbirna lista pravovaljanih kandidacijskih lista za izbor 13 članova Gradskog vijeća Pazina, koju je u petak objavilo tamošnje Gradsko izborno povjerenstvo.

Ipak, treba napomenuti da u odnosu na svibanj HDZ-ovu listu umjesto Ivice Frankovića nosi Endi Rimanić, umjesto Renata Krulčića IDS-ovu nosi Vedran Ivančić, a umjesto Suzane Jašić listu platforme Možemo Enna Peroš. SDP-ovu i ovoga puta nosi Boris Demark, a listu grupe birača Željko Mrak.

Sve te liste od petka se i službeno mogu predstavljati biračima i mogu to činiti do ponoći, 1. listopada, kada nastupa dvodnevna izborna šutnja.

Pazin, nekadašnja utvrda IDS-a, ide u nove izbore jer nakon redovnih lokalnih izbora u svibnju nijedna od pet stranaka zastupljenih u Gradskom vijeću, uključujući i IDS, nije imala potrebnu većinu. Od 13 vijećnika šest je bilo IDS-ovih, četiri platforme Možemo, po jedan SDP-ov, HDZ-ov i Liste grupe birača, odnosno nezavisni.

Gradsko vijeće nije se uspjelo konstituirati u zakonskim rokovima ni nakon tri pokušaja, pa je Vlada raspisala prijevremene izbore i imenovala svog Povjerenika za poslove iz nadležnosti Vijeća.

Ishod prijevremenih izbora u Pazinu višestruko je zanimljiv, poglavito zbog činjenice da je za gradonačelnicu u svibnju izabrana Suzana Jašić (Možemo) koja je uspjela pobijediti dugogodišnjeg gradonačelnika, IDS-ova Renata Krulčića koji je Pazin vodio punih 12 godina, od 2009.

Hoće li njezin uspjeh 'povući' i uspjeh platforme Možemo, vidjet će se u nedjelju navečer, 3. listopada, nakon što se prebroje glasovi.

(Hina)