Među Vodnjancima se već dugo priča o skupom i degutantnom uređivanju gradskog parka u samom jeku predizborne kampanje, a sad su konačno na svjetlo dana izašli i detalji te investicije, koji razotkrivaju kako su se u Vodnjanu vodili projekti, kako se manipuliralo javnom nabavom i trošio javni novac. Obnova gradskog parka, zbog skupoće zvanog 'Zlatni park', kroz postupak javne nabave i obavljene radove popela se s dva na četiri milijuna kuna, a postupak je u Dnevniku HTV-a u ponedjeljak razotkrio novinar i urednik Dražen Majić.

Osnovno je da su dvije tvrtke izradu i montažu inox ograde oko parka na natječaju procijenile na oko milijun kuna, a pobijedila ih je tvrtka Redox koja je isti trošak procijenila na neusporedivo malih 80 tisuća kuna. Kad je 'najpovoljniji' izvođač odabran, iz Grada je stigla nevjerojatna odluka da ogradu ipak nije potrebno postavljati!

'Iz toga se da zaključiti da je to bila najskuplja ponuda, ako izuzmemo postavljanje ograde. Ostale dvije ponude bile bi za pola milijuna kuna jeftinije', rekao je za HTV Edi Pastrovicchio, aktualni gradonačelnik Vodnjana, koji je u svibnju preuzeo Grad i 'vruće krumpire' kao što je 'Zlatni park'.

Zanimljivo je da su prema prvom projektu troškovi uređenja iznosili oko dva milijuna kuna, a da je bivši gradonačelnik Klaudio Vitasović platio novi projekt u kojem je pridodana skupocjena ograda duga 200 metara i visoka 1,5 metra. Zašto ograda kod dva ponuđača iznosi milijun kuna, a kod drugog samo 80 tisuća, to u postupku javne nabave nije zanimalo gradske službe. Još je zanimljivije da se tijekom radova odustalo od iste te ograde, ali pismenog traga tko je tako odlučio nema. U HTV-ovom prilogu jedan je gradski djelatnik rekao da je odluku donio upravo Vitasović, no nije dokumentirana jer je 'usmeno izrečena svim sudionicima uključenima u investiciju'.

- Nagađali smo što se i kako radilo u Vodnjanu, ali ovo je izvan svih naših očekivanja. I bojim se što će se sve još novog otkriti. Naša nezavisna lista je tijekom predizborne kamanje ukazivala na nelogičnosti oko parka, ali ovako nešto nas je skroz iznenadilo. Tužno je što se radilo od našeg grada, komentirao nam je slučaj Edi Pastrovicchio.

Jedan od razloga što je cijena parka i bez ograde skočila na četiri milijuna kuna je i taj što se navodnjavanje i uređenje travnjaka s početnih 200 tisuća kuna popelo na 600 tisuća kuna.

- Ogroman je to teret za Grad, a možemo očekivati da će toga biti još. Ovo pokazuje kako je radila prethodna vlast. Ali sve nas to neće obeshrabriti u našem radu. Naši ciljevi i vizija - transparentnost i uključivanje građana - jedini su pravi načini kojima se može voditi Grad, rekao nam je gradonačelnik Pastrovicchio.

Kad je 20. svibnja izvršena primopredaja vlasti novi je gradonačelnik zatekao minus na gradskom računu veći od 380 tisuća kuna, obveze su iznosile više od 7,3 milijuna kuna, a potraživanja oko 14 milijuna kuna. Financijska situacija je i sada teška. Gradu slijedi ogromno kreditno zaduživanje za gradnju cesta u poslovnim zonama, jer investicije do isplate bespovratnih sredstava iz fondova treba pokriti Grad iz svog proračuna. To je i razlog zašto je prošlog tjedna Vijeće Vodnjana odbacilo projekt uređenja stare uljare MMC Torcio. Prethodna vlast je jako radila na njegovoj promociji, dok ga nova gleda kao još jednu rastrošnost i u njemu vidi opasnost za gradske financije. Veliki dio projekta od blizu 10 milijuna kuna možda bi i pokrila sredstva iz fonda, ali vremena je za izvedbu malo, a u slučaju nerealizacije Vodnjan bi sve morao platiti sam.

- Ako je jedan park poskupio na četiri milijuna, koliko bi nam poskupio megalomanski MMC Torcio usred ruševne stare jezgre?! Ne možemo ulaziti u takve neobjašnjive investicije, bez jasne funkcije, dok građani krpaju kraj s krajem, dok nemamo osnovnu infrastrukturu, nemamo staračkog doma..., zaključuje Edi Pastrovicchio. Za HTV je rekao i da se za obnovu parka eventualno moglo potrošiti oko pola milijuna kuna, a ako se i imalo 4 milijuna, onda je trebalo ići rješavati prioritete!, javlaju iz Vodnjana. (iPress)