Županijski centar za gospodarenje otpadom je do sada potrošio 3,250 milijuna kuna ili 430 tisuća eura za odnose s javnošću ali im ni to nije bilo dovoljno za izvijestiti javnost o eksploziji i havariji na jednom dijelu postrojenja čija šteta iznosi 2,3 milijuna kuna. Sve je zataškano, sve dok netko od zaposlenika i vatrogasaca nije progovorio, vladao je IDS-ov zakon šutnje - omerta, oko tog slučaja koji je dogodio samo dva dana prije lokalnih izbora. Tog 28. svibnja zabilježeno je i zagađenje zraka ali ni o tome nitko od mjerodavnih nije izvijestio i upozorio građane, rekao je Danijel Ferić na konferenciji za novinare pulskog SDP-a. 

Predsjednica pulskog SDP-a i vijećnica u Gradskom vijeću Sanja Radolović je zatražila hitno zaustavljanje svih aktivnosti oko izgradnje sušione mulja na Kaštijunu te ostavke svih.  

SDP traži ostavke cjelokupne Uprave Kaštijuna

- Zbog pokušaja zataškavanja eksplozije i požara boksa 2 te zbog katastrofalnih rezultate u gospodarenju otpadom zbog čega plaćamo milijunske penale, tražimo ostavku Uprave Društva, njenog savjetnika te predsjednika nadzornog odbora Valerija Drandića. Od Miletića tražimo javnu ispriku građanima, poručila je Radolović, dok je županijski vijećnik Danijel Ferić iznio dosad nepoznate detalje prešućenog požara.

- Svi su sve znali, a nitko ništa nije znao, mogao bi se sažeti ovaj skandalozni pokušaj zataškavanja eksplozije i požara na ŽCGO Kaštijun.

Dakle, 28.05. u 15,20h protupožarno navalno vozilo JVP Pula izlazi na intervenciju gdje je došlo do samozapaljenja materijala u boksu za sušenje broj 2 te se dim proširio na cijeli objekt. Tada su oštećeni elementi i poklopac boksa te ventilator za upuhavanje zraka koji se nalazi sa vanjske strane boksa tj. bazena za sušenje smljevenog otpadnog materijala. Nakon uklanjanja poklopca sa spomenutog boksa radnici ŽCGO Kaštijun uz pomoću ''gajfera'' prazne boks od materijala, kako bi došli do opožaranog područja koji se i uspješno gasi te se nakon 7 sati vatrogasci vraćaju u postaju, iznio je Ferić.

Svi su sve znali, a nitko ništa nije znao

- Na žalost politike transparentnosti u koju se zaklinju, tadašnji gradonačelnik Boris Miletić, zatim ''wannabe'' gradonačelnica Elena Puh Belci koja je rado otišla na požarište OŠ Veruda, ali ne i na ovo Kaštijuna, predsjednik nadzornog odbora Valerio Drandić i naravno direktorica Kaštijuna Vesna Dukić odlučili su se za omertu – zakon šutnje.

Ipak se radi o petku, 28.5., 2 dana prije drugog kruga lokalnih izbora kad se odlučuje o izborima za gradonačelnika Pule i župana Istarske županije i sve negativne stvari trebaju se sakriti pod tepih.

Stoga tražimo ostavke direktorice Vesne Dukić, savjetnika Darka Višnjića koji prima naknadu od 13 tisuća kuna, predsjednika NO Valeria Drandića, a od župana Borisa Miletića tražimo očitovanje o tome zbog čega se nije oglasio i izvijestio javnost o tome što se dogodilo. Kada Belci i Miletić sade maćuhice javnost bude detaljno informirana iz komunalnog poduzeća, bio je slikovit Ferić.

Ukoliko ne daju otkaz bit će smijenjeni u redovnoj proceduri

Naglasio je kako ni sušionica otpada a ni sortirnica biootpada ne mogu biti na Kaštijunu te preporučio Miletiću da zajedno sa Zavodom za prostorno olaniranje pronađe odgovarajuću lokaciju.  

Na pitanje novinara zbog čega direktorica Kaštijuna Vesna Dukić nije već smijenjena Radolović je istaknula kako nova uprava Grada Pule na čelu sa gradonačelnikom Zoričićem neće žuriti već inzistira na poštivanju procedure i zakona. Nakon što izvješća trgovačkih društava nisu usvojena na vijeću, slijedi izbor članova novih nadzornih odbora i imenovanje privremenih direktora te u roku od 6 mjeseci i raspisivanje natječaja za ta mjesta, rekla je Radolović. 

Sva prljavština će izići vani, znate što se događa kad brod tone?

- Budite bez brige, sva prljavština iz Kaštijuna će izići vani bez obzira što sada Miletić u ime Županije želi preuzeti kontrolu nad Centrom kako se ne bi tko zna što još razotkrilo i da se ne uspostavi civilni nadzor. Ali, znate što se događa kad brod tone? Dnevno nas nazivaju šefovi, radnici, direktori i pričaju što su sve bili prisiljeni raditi. 

Na pitanje novinara kako komentira informaciju iz PU istarske da nisu ni bili na očevidu jer im je iz Vatrogasne postrojbe Pula rečeno kako je riječ o manjem požaru koji je saniran, Ferić je odgovorio kako je to neshvatljivo jer čak i kod požara automobila dolaze po protokolu vatrogasci, policija i u slučaju potrebe Hitna.

- Nije jasno ni kako će se naplatiti šteta, kako tvrdi direktorica Dukić, od osiguravajućeg društva, ako očevid o uzrocima i materijalnoj šteti nije napravljen, istaknuo je Ferić te pozvao Upravu Kaštijuna i JVP Pula da objave fotografije s mjesta eksplozije i požara u Kaštijunu zbog kojeg još uvijek taj dio postrojenja ne radi unatoč što je špica turističke sezone.     

Ferić je pozdravio najavu policijske istrage o požaru i zataškavanju cijelog slučaja.

Rezultati odvajanja otpada u Puli i Istri od samo 12%, odnosno 13% su izrazito loši - odgovorni prvenstveno Grad, Herculanea i Kaštijun

Uvodno je Radolović istaknula kako su rezultati odvajanja otpada u Puli i Istri od samo 12%, odnosno 13% izrazito loši za što su odgovorni prvenstveno Grad, Herculanea i Kaštijun. Istaknula je – „samo su u posljednjih godinu dana Grad, Herculanea i Kaštijun propustili aplicirati projekte za izgradnju sortirnice za otpadni papri, karton, metal, plastiku i druge materijale.
Grad je imao 350 mil.kn na raspolaganju, a natječaj je bio otvoren do 30.06.2020. Herculanea/Kaštijun nisu aplicirali za izgradnju postrojenja za biološku obradu odvojeno prikupljenog biootpada - 100 mil.kn na raspolaganju, a natječaj je bio otvoren do 1.10.2020. te u konačnici Herculanea/Kaštijun nisu aplicirali ni za izgradnju postrojenja za obradu/recikliranje građevnog i krupnog (glomaznog) otpada iako je sufinanciranje države (EU fondovi) i do 85% ukupnog iznosa. Na raspolaganju je bilo 150 mil.kn, a rok za aplicirati je bio 30.11.2020. godine. (iPress)