Prema podacima sustava eVistor u općini Medulin, najturističkijoj općini u Hrvatskoj 31. srpnja ostvareno je milijunto noćenje, a u gotovo svim mjestima općine posljednjih se dana traži i krevet više. To je jedanaest dana prije nego lani kada je isti broj noćenja ostvaren 11. kolovoza, odnosno samo petnaestak dana kasnije u odnosu na rekordnu 2019. godinu kada je milijuntno noćenje ostvareno 15. srpnja.

Na Medulin Rivijeri, trenutno bravi 26.831 gostiju, a do 31. srpnja ostvareno je 1.008.236 noćenja, što je za 31,79 posto više nego u istom razdoblju lani. Usporedi li se broj noćenja s 2019. onda je on manji za 33,07 posto.

Najviše turista na Medulin Rivijeru stiglo je iz Njemačke, potom slijede gosti iz Slovenije, pa Austrije, Češke i Hrvatske. Najbolje rezultate bilježe kampovi u kojima je boravilo oko 37 posto svih gostiju, slijedi privatni smještaj s oko 32 posto, u ostalim ugostiteljskim objektima bilo je smješteno 13 posto, a u hotelima je zabilježeno 8,93 posto noćenja.

U nekomercijalnom smještaju smjestilo se 8,8 posto turista koji su Medulin Rivijeru izabrali za svoje ljetovanje.

- Naravno da se kao direktor Turističke zajednice općine Medulin veselim što smo ostvarili milijunto noćenje znatno ranije nego lani. U uvjetima pandemije to je još jedan pokazatelj da je naša destinacija prepoznata na emitivnim tržištima, jer puno smo učinili na pripremama da Medulin Rivijera bude sigurna luka odmorišta za sve naše goste. No, moramo stalno biti oprezni i razmišljati da je virus u našem okruženju, pa pozivam sve dionike u turizmu da se ne opuste kako nam se ne bi ponovila prošlogodišnja sezona koja je zbog velikog rasta oboljelih od COVID-a 19 u susjednim županijama naglo prekinuta u kolovozu.

Lani se pokazalo koliko je turizam proizvod kojeg baš pandemija može znatno ugroziti. Medulin Rivijera ima veliku prednost što je u blizini mnogih europskih zemalja, pa na našu destinaciju stižu uglavnom individualni gosti i to svojim automobilima i u svakom su trenutku u mogućnosti napustiti Medulin Rivijeru. Veseli me i to što je povećan broj gostiju u našim marinama, baš nautički turizam u kojem nema puno dodira gostiju izbor je mnogih. Izvrsno nam rade i kampovi, što je također dobro. Važno je reći i to da se u kampove posljednjih godina puno ulagalo, a Kažela je kao što znate bila otvorena cijele godine, što je novi vid ponude.

Enca Crnoborija pitamo i što je s manifestacijama. Naime, područje općine Medulin cijeli je niz godina bilo prepoznato i po brojnim koncertima velikih zvijezda na koje su hrlili i domaći i strani gosti, kao i ljudi iz susjednih gradova. I opet je naravno ključna riječ pandemija.

Ovogodišnju sezonu pripremali smo kao da će biti „normalna“, redizajnirali smo naše mrežne stranice, osvježili smo i tiskali turistički informator s novim informacijama, pojačali smo rad na društvenim mrežama, u suradnji sa Googlom napravljen je street view za cijelo područje općine kako bi se turisti lakše snalazili u destinaciji, a za one manje vične kompjutorskim komunikacijama pripremljene su i tiskane karte, kaže Crnobori, i naglašava kako se ipak od većih okupljanja na koncertima i drugim manifestacijama odustalo.

U našim promišljanjima kako gostima ponuditi zabavu u večernjima satima odlučili smo se za manja druženja uz glazbu i tradicionalne manifestacije poput Istra gurmea i sličnih, na kojima je moguće održavati distancu i pridržavati se epidemioloških mjera. Na klapskim večerima ili primjerice na večerima klasične glazbe u crkvi sv. Agneze ili na predstavi Crispo, nije velika gužva i sve je moguće kontrolirati i pridržavati se svih naputaka koje nam je dao i nacionalni regionalni stožer. Do sad smo održali dvadesetak manifestacija. Vjerujem da ćemo se naredne godine vratiti u normalu, a onda ćemo osmisliti i nove programe, kaže Crnobori.

U međuvremenu moramo razmišljati o sigurnosti, ali i o tome kako turistima olakšati povratak kući, pa smo baš zbog toga organizirali Covid test pointe na kojima se svi turisti mogu testirati, veli direktor Turističke zajednice općine Medulin iz koje stiže priopćenje. (iPress)