U Pazinu je danas održana konstituirajuća sjednica Skupštine Istarske županije na kojoj je većinski IDS, očekivano, još jednom džonom krenuo na oporbu. 

Demokratski primitivizam IDS-a

- Oporbi pripada jedno mjesto potpredsjednika Skupštine, manje je bitno jesam li to ja ili netko drugi. Međutim, ovim činom većina u Županijskoj skupštini je pokazala demokratsku insuficijenciju, da ne kažem, demokratski primitivizam, i to im ne služi na čast. Ja mogu razumjeti njihovu frustraciju što su na izborima izgubili 5 gradova i 13 općina u Istarskoj županiji, mogu razumjeti frustraciju da je Boris Miletić sa svega 40 glasova razlike postao župan, međutim taj demokratski nedostatak im se na ovim izborima obio o glavu, a vjerujem da će tako biti i ubuduće", kazao je nakon sjednice Skupštine Istarske županije nesuđeni potpredsjednik iz redova oporbe Danijel Ferić.

U skladu s ranije održanim međustranačkim dogovorom oporba je jednoglasno podržala Sandru Čakić Kuhar (IDS) za predsjednicu Skupštine, a Tamaru Brussich (IDS) za dopredsjednicu. No, vijećnici IDS-a, njih 22 izigrali su prethodni dogovor i ostali suzdražni prilikom glasanja za kandidata oporbe SDP-ovca Danijela Ferića. Ferića su zajedno predložili (SDP, Možemo i HDZ). 

Predsjednik istarskog SDP-a Vili Bassanese rekao je da je međustranački sastanak održan u ponedjeljak, te da je na njemu postignut dogovor da Ferić dobije potporu za mjesto potpredsjednika. "Dvadeset se godina bavim politikom i ono što me malo iznenadilo je da je do kraja iscrpljena ljudskost iz politike jer pogledali smo se u oči i nešto smo se dogovorili. To vrijedi više od bilo kojeg pisanog dogovora, a oni su danas nepoštivajući formu dogovora ušli u sadržaj nečega. Mi ne namjeravamo vraćati istom mjerom, ali namjeravamo nastaviti inzistirati na svom prijedlogu, jer to je prijedlog čitave oporbene manjine", kazao je Bassanese.

- IDS je upravo na konstituirajućoj sjednici Županijske skupštine Istarske županije pokazao još jednom svoje pravo lice i (ne)poštivanje demokratske prakse i standarda. Dok su svi oporbeni vijećnici podržali prijedlog IDS-ove većine za predsjednicu Skupštine Sandru Čakić Kuhar i potpredsjednicu Tamaru Brussich, IDS nije podržao prijedlog Danijela Ferića za potpredsjednika kojeg su jednoglasno podržali svi oporbeni vijećnici. I samo crtica - svjesno su lagali na prethodno održanom međustranačkom sastanku sve ostale političke stranke da je pravo oporbe da ima svog potpredsjednika Skupštine, reagirala je Sanja Radolović.

Iz Možemo Pula također je stigla reakcija: IDS nastavlja sa svojim načinom rada koji je deklarativno demokratski i uključiv, a u stvarnosti autokratski i isključiv.

Iako smo kao oporba glasali za prijedlog za IDS-ovu predsjednicu i zamjenicu predsjednice skupštine, IDS-ovi vijećnici odbili su prijedlog oporbe da Danijel Ferić bude potpredsjednik skupštine iz redova oporbe suprotno prethodnom dogovoru svih stranaka dionika Skupštine. Time su pokazali nepoštivanje dugotrajne demokratske prakse i pokazali da će se voditi načelom sile većine, a ne kulturom dijaloga, kako je to najavio župan Miletić u svojem uvodnom govoru.

Obrazlažući odluku da ne podrže izbor Ferića na mjesto potpredsjednika Skupštine, iz Kluba vijećnika IDS-a su poručili kako će "IDS podržati bilo kojeg kandidata oporbe za dužnost potpredsjednika, pod uvjetom da ta osoba ima onaj minimum političke kulture koji je nulta pretpostavka u svakom demokratskom društvu".

Isto se dogodilo i na konstituiranju Gradskog vijeća Poreča gdje je umjesto kandidata oporbe za jednog dopredsjednika Maurizija Zennara izabran Mario Ritoša iz Istarske stranke umirovljenika koja je partner IDS-a. Maurizio Zennaro u komentaru na društvenim mrežama piše kako je ISU skupljao potpise za kandidaturu Lorisa Peršurića te da su najavili nastavak suradnje i koaliciju s IDS-om.  - Znajući daje je prva garnitura IDS-ovaca ''regrutirana'' iz redova totalitarne komunističke partije, takav način razmišljanja ne bi trebao čuditi. Totalitarizam lipo upakiran celofanom demokracije samo se nastavlja, a Rabaru (predsjedniku Vijeća) poručujem da mu je bolje da muči jer kada god nešto izgovori dokazuje da nije dostojan funkcije s kojom ga je partija nagradila za slijepu odanost i poslušnost, navodi Zennaro.

(iPress)