Dvadeset velikih godina jedne od najmanjih općina u Hrvatskoj obilježili su danas svečanom sjednicom vijećnici i gosti Fažane. Od malog, 'ružnog pačeta' Fažana je, zahvaljujući trudu i radu njenih ljudi, izrasla u jednu od najrazvijenijih hrvatskih općina ali i jednu od najtransparentnijih.

Jednodušna je ocjena svih koji zalaze u Fažanu da je općina doživjela pravi procvat ali i zadržala dušu vodeći računa o svojim mladim i starijim mještanima kojih je sada oko 4200, gotovo dvostruko više nego prije 20 godina kada su izborili pravo na svoju općinu.

Na izglasavanje samostalne općine u Saboru RH u prosincu 2020. te na prvu sjednicu Vijeća na današanji dan prije 20 godina, podsjetila je predsjednica Općinskog vijeća i bivša načelnica Ada Damjanac.

O fažanskom jučer, danas, sutra govorio je načelnik Radomir Korać podsjetivši na dio učinjenog: uloženih 20 milijuna kuna u infrastrukturu stare Fažane, postavljena LED i solarna rasvjeta, 2000 metara šetnica, 100 tisuća metara četvornih plaža, MMC, vrtići za svako dijete, groblje, reciklažno dvorište, vježbališta i dječja igrališta, 1500 parkirnih mjesta, početak plinifikacije, ceste...

Pripremljen je i niz projekata za iduće četiri godine, dobili smo zemljište od Ministarstva državne imovine za više gradnji i na tome im hvala, rekao je Korać. Nabrojao je dio planova koji je općinska uprava najavila pokrenuti: Društveno-sportski centar Valbandon, Luka Fažana uz pomoć Lučke uprave Pula, Nogometni centar Fažana, Skate park, POS stanovi... - Vrijeme baš nije najbolje ali krećemo, rekao je Korać pozvavši sve na zajedništvo za dobrobit svih građana.  

Želio bih, naglasio je načelnik Korać, da krenemo i s Pinetom te upozorio na nužnost realizacije Projekta Sjever bez kojeg nema ni perspektive razvoja turizma u Fažani. 

- Fažana je ostvarila milijun noćenja bez ijednog hotela. Sva dosadašnja infrastruktura i uređene plaže pomogle su našim vrijednim iznajmljivačima kojih je čak 700 da budu uspješni. No bez sustava odvodnje kroz Projekt sjever nećemo moći sačuvati čisto more i priobalje, naglasio je Korać rekavši kako nisu zadovoljni ni s uvjetima o školi za 310 učenika.  - Škola je u ingerenciji Županije i nužno je potrebna njena dogradnja, nadamo se što skorije, upozorio je.

Uz sve planove i projekte Fažani će čovjek, svaki njen mještanin, biti na prvom mjestu, naglasio je Korać. 

Korać je posebno pozdravio Ivonu Močenić, novu dogradonačelnicu Pule 'jer je ovo prvi put u ovih 20 godina da nam je došao netko iz vodstva Pule', nakon čega je dogradonačelnica dobila i pljesak. 

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća uručene su i Zahvalnice Dariju Šuranu, udruzi BIT KIDS 101, DVD-u Fažana, NK MLADOSTI Fažana. Sve prisutne je pozdravio i župnik Ilija Jakovljević nakon čega su svi razgledali uratke djece iz vrtića 'Sunce' i 'More'. (iPress)