Konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Grada Poreča održana je danas u velikoj gradskoj vijećnici, a prisustvovalo joj je 14 od 15 izabranih vijećnika.

Novi saziv Gradskog vijeća čine sljedeći vijećnici: s liste IDS-a Adriano Jakus, Nensi Beato Baturić, Zoran Rabar, Eugen Stanissa, Michela Bravar Kovačić, Dejvid Lakošeljac, Azra Brođanac, Andrea Crevato, Gordana Šušljik te Karla Žužić, nakon što je nositelj liste – gradonačelnik Loris Peršurić, svoj mandat stavio u mirovanje.

U sazivu vijeća su još, s liste grupe birača, Maurizio Zennaro i Ljiljana Sinanović, zatim Vladimir Sladonja i Marina Zelenika Majić iz SDP-a. Vladimir Sladonja podnio je neopozivu ostavku na mjesto gradskoga vijećnika, stoga je umjesto njega u vijeće ušao treći s liste SDP-a, Aleksandar Kovač. Konačno, tu je i Mario Ritoša iz ISU-a. Za predsjednika Gradskog vijeća izabran je Zoran Rabar, dok su za potpredsjednike izabrani Nensi Beato Baturić i Mario Ritoša.

Rabar se zahvalio na imenovanju, te dodao kako mu je ova dužnost čast i obaveza.

- Vjerujem da smo ovdje svi s jednim, zajedničkim ciljem – a to je kvalitetan razvoj našega Poreča, grada s najboljom kvalitetom života u Hrvatskoj. Uloga gradskih vijećnika u tome je presudna – mi smo glas svojih sugrađana, direktno birani od njih i njima na usluzi.

Neki su od vas vijećnici već neko vrijeme, drugima je ovo tek prvi mandat. Ipak, odgovornost je uvijek ista – mi predstavljamo svoje građane, ali i instituciju grada. Moramo biti upoznati sa zakonskim okvirima i mogućnostima djelovanja u tim okvirima. Trebamo biti upoznati s financijskim mogućnostima kao i s činjenicom da savjesno upravljamo javnim novcem. Nadalje, trebajmo poznavati procedure donošenja akata, kao i procese administracije. Zato ovdje imamo i stručnu pomoć, koja nam je uvijek na raspolaganju kako bismo što kvalitetnije odradili svoj posao.

Na nama je da budemo konstruktivni i da ovu vijećnicu pretvorimo u mjesto razgovora, debata i rasprava u pravom duhu demokracije i uz poštovanje jednih prema drugima., zaključio je Rabar.

Osim novih vijećnika, prisege su na sjednici dali i gradonačelnik Loris Peršurić, te njegovi zamjenici Elio Štifanić i Ugo Musizza iz redova talijanske nacionalne manjine.

Sjednicu je otvorila pročelnica gradskog Upravnog odjela za opću upravu i gospodarstvo Morena Mičetić Fabić, dok su za članove mandatne komisije izabrane Nensi Beato Baturić, Azra Brođanac i Marina Zelenika Majić.

Novoizabrano vijeće na istoj je sjednici izabralo i novu Komisiju za izbor i imenovanja u sastavu Zoran Rabar za predsjednika, te Eugen Stanissa, Karla Žužić, Mario Ritoša i Aleksandar Kovač za članove.

 

(iPress)