Nije na gradonačelniku i nositelju nezavisne liste, koja obnaša vlast u jedinici lokalne samouprave, da se miješa u odluke jedne tvrtke. Ali, izvanredni otkazi novinarima pulskog dnevnika Glas Istre nisu stvar internog poslovanja medijske kuće već postupak koji se odražava na cjelokupno društvo.

Na svima je nama da promišljamo boljitak zajednice, a činjenica je da se zajednica ne može razvijati sve dok novinari, koji ukazuju na gušenje novinarskih sloboda, zanemarivanje novinarske etike i manipuliranje istinom, zbog toga trpe odmazdu nadređenih i poslodavaca.

I zato puna podrška hrabrim novinarkama i novinarima Glasa Istre Borki Petrović, Danijeli Bašić-Palković i Zoranu Angeleskom, koji su dobili otkaz zbog javnost istupa, Chiari Bilić, koja je u iščekivanju izvanrednog otkaza ugovora o radu, te Robertu Rauchu, s kojim je Glas Istre zbog podrške kolegama iznenada prekinuo suradnju.

Javnost je prije od svih rekla da su otkazi neprihvatljivi. Samo zbog javnosti mediji i političari postoje. I to bi trebali imati u vidu potpisnici odluke o otkazima, povesti se stavom javnosti kako razriješiti ovu ružnu epizodu, koja je u opasnost dovela ne samo egzistenciju petero novinara i njihovih obitelji, već i egzistenciju kritičke misli i pisane riječi u Istri.

Pozivam Upravu Glasa Istre da povuče otkaze i da sa svojim novinarima uspostavi argumentirani dijalog. Tako će svojim primjerom Glas Istre pokazati da je i dalje vrijedan i vjerodostojan sudrug istarskom čovjeku, kakav je bio kroz svoju povijest još od 1943. godine, navodi u priopćenju Edi Pastrovicchio, gradonačelnik Grada Vodnjana. (iPress)