Danas su u Fažani Danijel Ferić, kandidat za župana i Radomir Korać, načelnik općine Fažana održali konferenciju za novinare gdje se govorilo o razvoju i ključnim projektima na području školstva i socijalne politike u Istri.

Ferić je kao budući župan uvodno istaknuo punu podršku svim projektima koji će poboljšati kvalitetu života stanovnika Istre, pogotovo onih najranjivijih, bolesnih te djece i građana i građanki treće životne dobi. - Uz dogradnju doma u Buzetu izgraditi će se i četiri nova doma za starije i nemoćne kako bi se smanjile liste čekanja i to u Labinu i Pazinu koji su u visokoj fazi pripreme, te dva na Puljštini. Za dom u Fažani Općina je već osigurala zemljište za izgradnju te je u tijeku izrada projektne dokumentacije dok u Puli, neodgovornošću gradske uprave, još nisu stvoreni ni prostorni preduvjeti.

Pozdravljam projekt proširenja doma A. Štiglić te depadanse u Mažuranićevoj kojima će se osigurati novih 100 ležajeva, ali to je kap u moru s obzirom na činjenicu da 2.740 osoba čeka mjesto u domu. Nevjerojatna je činjenica da se u najvećem istarskom gradu čeka 10 godina za mjesto u domu, a u Umagu 5 dana, istaknuo je Ferić.

Ferić: Ulaganjem u dogradnju osnovnih i srednjih škola osigurati će se jednosmjenska nastava, a sufinanciranjem troškova prijevoza učenika rasteretiti kućni budgeti 

Govoreći o školstvu istaknuo je kako su brojne potrebe za proširenjem kapaciteta škola te istaknuo da će se „ulaganjem u dogradnju osnovnih i srednjih škola osigurati napokon svima jedno-smjenska nastava, a sufinanciranjem troškova prijevoza učenika osnovnih i srednjih škola rasteretiti kućni budgeti roditelja školaraca. Podsjećam da država sufinancira prijevoz učenika srednjih škola sa 75%, a županija ne želi sudjelovati sa simboličnih 25% ili 1,3 milijuna kuna koliko je to bilo 2014. godine kad je zadnji put sufinancirala, zaključio je Ferić.

Korać: ni jedan IDS-ov župan u 12 godina nije posjetio Fažanu

Radomir Korać, novi načelnik koji je uvjerljivo pobijedio (62,99 posto) i osvojio većinu u Vijeću (56,99 posto) istaknuo je kako će se Fažanski dom raditi u dvije faze te da će imati kapacitet 120 ležajeva, dnevni centar za 25 osoba te ambulantu opće medicine. Istaknuo je kako je općina Fažana uplatila Istarskoj županiji 300.000 kuna za izradu dokumentacije za proširenje OŠ Fažana kojoj je županija osnivač, a kako bi se osigurala jednosmjenska nastava za sve učenike, ali godinama nema pomaka po tom pitanju.

Građani Fažane godinama čekuju da Županija dogradi školi, cestovni spoj s Ipsilonom te da Lučka uprava realizira projekt Luke Fažana - to na žalost nije u ingerenciji općine. Sramota je kojom cestom voze turisti koji stižu na najljepše otočje Jadrana - Brijune.

Stoga i podržavamo Danijela Ferića za župana jer on svim tim projektima najavljuje potporu u svom programu. Jednako kao i u drugim u sredinama u kojima je i IDS na vlasti - Ferić se bori za fer, a ne podobnu Istru.

Imate slučaj da u Fažanu, zato što je godinama na vlasti SDP, ni jedan IDS-ov župan nije u 12 godina došao u posjet ni nakon brojnih poziva?!, naglasio je Korać.  (Izborni stožer)