Kod medulinskog Malina na vitar danas su dodijeljene nagrade najboljim maslinarima i uljarima. Na žalost, zbog epidemioloških mjera ni ove godine nije bilo moguće održati tradicionalnu manifestaciju Ulika, no iz udruge Ulika smatrali su da ipak treba nagraditi trud naših maslinara i uljara, koji su i ove godine na smotru  poslali 36 primjeraka svojih ulja.

Kod malina su dodijeljene nagrade za kategoriju TOP 10, a  nagrađeni maslinari najbolje su ocijenjeni na ovogodišnjem panelu kojeg je provela Udruga senzorskih analitičara maslinovog ulja OLEA Zadar.

Sveukupno je bilo 17 zlatnih, 11 srebrnih, 2 brončane, 5 ekstra djevičanskih maslinovih ulja i 1 djevičansko maslinovo ulje.

TOP 10 (počevši od br.10) su: OPG Adrijana i Slobodan Car, OPG Giusseppe Lupijeri, OPG Fiore, Kristijan Teković, Sergio Cergna, OPG Mauricio Drandić, OPG Ivica Vlatković i OPG Fiore, Kristijan Mirković kojima su uručene zlatne medalje, dok je kao treće plasirani Marijan Cosseto, vice šampion je OPG Matteo Belci a ovogodišnji laureat i šampion manifestacije je Uljara Vodnjan.

Udruga Ulika za prve tri nagrade osigurala je pehare a nagrade su uručili načelnik Općine Medulin Goran Buić, županijski pročelnik za poljoprivredu Ezio Pinzan, direktor Turističke zajednice Općine Medulin Enco Crnobori, predsjednik udruge „Ulika“ Mario Crnobori te zamjenik predsjednika udruge „Ulika“ Željko Grgorinić.

Svim ostalim učesnicima ovogodišnje Smotre, diplome će biti dostavljene poštom.

Načelnik Općine Goran Buić istaknuo je kako je općina Medulin maslinarska općina, upravo zahvaljujući udruzi  Ulika, koja promovira maslinarstvo, ali svakako i zbog svih naših vrijednih maslinara, zbog kojih smo definitivno jedna od najuspješnijih destinacija po kvaliteti maslinovog ulja. Općina Medulin će uskoro raspisati natječaj za raspolaganjem državnim poljoprivrednim zemljištem, tako ćemo nadam se imati i nove nasade na području općine, te omogućiti izgradnju još jedne uljare i pogona za obradu.

Istaknuo je i kako je poljoprivreda kao gospodarska grana, ruku pod ruku s turizmom i ima jako dobru perspektivu. 

Edo Družetić, voditelj proizvodnje u uljari Vodnjan, Agroprodukt, rekao nam je kako se rad i trud uvijek isplate. Cijeli život je u ovom poslu pa može reći i da se kroz godine puno toga promijenilo, uzrokom klimatskih promjena berba se pomaknula za čak 2 mjeseca prije nego što je nekad bila. Tajna njihove uspješnosti je upornost, rad i trud uz kvalitetan tim ljudi.

Županijski pročelnik za poljoprivredu, Ezio Pinzan, istaknuo je kako je Medulin daleko poznat po manifestaciji koju organizira. Naveo je kako imamo iznimno vrijedne maslinare te da imamo najbolje maslinovo ulje na svijetu. Ovo što je Istarska županija uspjela zaštiti ekstra djevičansko maslinovo ulje na nivou Europske unije, zaštićenom oznakom izvornosti, veliki je uspjeh.

Enco Crnobori, direktor Turističke zajednice Općine Medulin, koja od prvog dana podupire ovu manifestaciju, istaknuo je kako je na našem području sam vrh onoga što maslinari mogu dati. Rezultat toga je i Flos Olei, gdje je županija Istarska već 5 godina za redom najbolja maslinarska regija na svijetu, a mi se ponosimo što tamo imamo naša tri maslinara.

Direktor turističke zajednice istaknuo je kako je maslinovo ulje jedan proizvod koji svaki turist obavezno kuša kada dođe na našu destinaciju, te ga obavezno kupi kao suvenir.

Mario Crnobori za kraj se zahvalio svim nagrađenima, uz želju da se sljedeće godine održi manifestacija „Ulika“ na koju smo svi ponosni, stoji u priopćenju.

(iPress)