U četvrtak članovi lokalne grupe Možemo! Pula posjetili su Mjesne odbore Monvidal, Kaštanjer i Gregovica te razgovarali s građanima o problemima koji ih tište. Zainteresirani građani požalili su se na postojeće probleme na području mjesnih odbora i pokazali oduševljenje direktnim pristupom i razgovorom, te prilici da otvoreno kažu ono što misle i što bi htjeli promijeniti.

Stanovnici kao glavni problem MO Monvidal očekivano navode novo betonizirano naselje iza Ferroterma kojem kronično nedostaje zelenih površina, a puno je smećea oko novoizgrađenih Stanoinvestovih zgrada. Smeta im i nedostatak parkirnih mjesta te općenitio manjak zelenih površina.

Mještani Kaštanjera imaju najviše pritužbi na to što Grad nema sluha za njihove želje, pa je tako jedino igralište u cijelom kvartu ono ispred škole Kaštanjer, a muči ih i nedostatak mjesta za parkiranje i kanti za recikliranje. Jedan od većih problema predstavlja dvosmjenska nastava u OŠ Kaštanjer. Obećanja vezana uz nadogradnju škole nisu ispunjena, djeca provode produženu nastavu u podrumskoj prostoriji bez toaleta, idu u školu u jutarnjoj i popodnevnoj smjeni, a zelana površina iza škole i dalje je neuređena.

U parku Pineta na Gregovici održano je druženje s vijećnicima mjesnog odbora Gregovica i građanima. Prema njihovim riječima, definitivno je najveći problem potreba za osnovnom školom, jer su djeca s Gregovice raštrkana po školama Tone Peruško, Centar i Kaštanjer. Na to se nadovezuje i slaba  povezanost javnog gradskog prijevoza.

Članovi lokalne grupe Možemo! Pula građanima su predstavili svoj model participativnog budžetiranja i sudjelovanja građana u odlučivanju o stvarima koje su ključne za kvalitetu njihovih života. Demokracija nam se neće razvijati ukoliko politika građane čini pasivnima i ne motivira ih da se uključe u odlučivanje. Trenutno stanje u kojem vijeća mjesnih odbora imaju minimalne ovlasti i samostalno raspolažu mizernim budžetom (20.000 kuna!!!) služi održavanju takovog stanja.

Pasivni građani odgovaraju vladajućim garniturama, a to jasno dokazuje jako niska izlaznost na lokalne izbore, gdje praktički 30.000 birača ne izađe na birališta i ne iskoristi svoje građansko pravo.

Pozvali su građane da ovaj put izađu i glasaju, jer napokon imaju opciju koja garantira pravu promjenu u upravljanju gradom.

U petak, 14. 5. 2021. u 16 sati obilaze MO Vidikovac (kod Spomenika) i Monte Zaro (park Monte Zaro). Građani mogu s njima razgovarati, predlagati i preuzeti sadnice pomidora. Ispunjavaju i glazbene želje svima prisutnima.

Vrijeme je ZA PRAVU promjenu!

Možemo! Pula

(Izborni stožer)