Nakon desetogodišnjih ulaganja u izgradnju i opremanje gospodarske zone Ungarija, Umag je konačno dobio gospodarsku zonu koja će zadovoljiti najviše potrebe i zahtjeve sadašnjih, ali i budućih, gospodarstvenika.

Godinama su se provodili iznimno zahtjevni infrastrukturni radovi, kao i velika financijaška ulaganja, ne bi li se projekt gospodarske zone dovršio. Naime, iako je sukladno Zakonu o jedinicama lokalne samouprave gospodarski razvoj pod ovlasti županije, Istarska županija nije pokazala namjere ni mogućnosti ulaganja u gospodarski razvoj Umaga. Istovremeno, zbog svog visokog indeksa razvijenosti, Umag nije mogao dobiti državna i EU sredstva za sam razvoj gospodarskih zona.

„Upravo smo iz navedenih razloga samostalno započeli s velikim ulaganjima u vlastiti gospodarski razvoj, a s ciljem stvaranja svih potrebnih preduvjeta“ naglasio je gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese te dodao kako je Grad Umag samo u 2020. godini, u svrhu poticanja i pomoći gospodarstvu, u zonu Ungarija uložio 15 milijuna kuna.

„Izgradili smo kompletnu infrastrukturu, od sustava kanalizacije, pa sve do potpuno suvremenog oborinskog sustava te upojnih bunara čija je glavna svrha zaštititi okoliš od mogućih poplava. Ne manje bitno, izrađena je elektronička komunalna infrastruktura te vodovod, nova mreža javne rasvjete, asfaltirane su prometnice s biciklističkim stazama, a sve to u cijelosti o trošku Grada Umaga. U navedenu smo zonu u posljednjih 10 godina uložili gotovo 130 milijuna kuna“ kazao je Bassanese.

U okviru svega navedenog, zainteresirani gospodarstvenici mogu kroz posebni poticajni program osigurati kupnju građevinskih čestica u svrhu gospodarske izgradnje po poticajnim uvjetima, mjerama i cijenama. Intencija je da se u slučajevima ulaganja u industrijsku proizvodnju pojedinačno pristupi i oslobađanju plaćanja komunalnog doprinosa, kao još jednom direktnom vidu pomoći gospodarstvenicima. Istovremeno, Grad Umag je pokrenuo postupak sufinanciranja kamata na kredite za ulaganja u gospodarsku zonu Ungarija u iznosu od 1,25 % na redovnu kamatu.

Tijekom sljedećeg mjeseca bit će objavljen javni natječaj za prodaju gospodarskih čestica u poslovnoj zoni Ungarija, dok se dovršetak završnih radova i konačnog uređenja sa asfaltiranjem očekuje početkom ljeta.

„Tako na najdirektniji način pomažemo i potičemo gospodarstvenike te osiguravamo financijsku stabilnost i održivi razvoj gospodarstva u zajednici. Konačni cilj je rasporediti gospodarstvo na proizvodnju, poljoprivredu i ribarstvo te uslužne djelatnosti. Mislim da će nam ova kriza u konačnici pomoći obzirom da ćemo se više osloniti na vlastite resurse u poljoprivredi, ribarstvu, gospodarstvu“ zaključio je gradonačelnik prilikom obilaska Ungarije, stoji u priopćenju. 

(iPress)