Obnašatelj dužnosti istarskog župana Fabrizio Radin proglasio je prirodnu nepogodu za područje Motovuna zbog mraza koji je tu općinu zahvatio od 6. do 9. travnja, priopćili su u srijedu iz Istarske županije.

Mraz i temperature ispod ništice uzrokovale su veliku štetu na višegodišnjim nasadima koji su bili u cvatu.

Općinski načelnik dostavio je 12. travnja Istarskoj županiji prijedlog za proglašenje prirodne nepogode u kojemu navodi da je prema podatcima i informacijama Općinskog povjerenstva za procjenu šteta od prirodnih nepogoda utvrđena izravna šteta na svim voćarskim kulturama koje su bile u cvatu, a osobito na nasadima bresaka, marelica, trešanja, nektarina, krušaka, jabuka, šljiva, višanja i drugih kultura.

"Budući da se radi o nasadima približne površine od 150 hektara, njihova trenutna oštećenja, prema procjeni poljoprivrednog savjetnika, na pojedinim nasadima dosežu i do 90 posto uz vjerojatni rast i do 100 posto", priopćili su iz županije.

Ističe se da je šteta, prema prvoj procjeni, do četiri milijuna kuna, što je više od 20 posto vrijednosti izravnih prihoda općine Motovuna, koji su prošle godine iznosili 4.070.052 kune.

Obnašatelj dužnosti župana Fabrizio Radin utvrdio je da su ispunjeni uvjeti iz Zakona o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda te je donio odluku o proglašenju prirodne nepogode za područje općine Motovuna i obvezao Općinsko povjerenstvo za procjenu šteta od prirodnih nepogoda da provede sve postupke po proceduri utvrđenoj zakonom. (H)