Uznemireni stanovnici Pule koji gravitiraju području gdje je, u Šandaljskoj ulici, usred obiteljskih kuća, najavljena gradnja Islamskog centra prosvjeduju, danima vješaju transparente s porukama vladajućem IDS-u koji je, smatraju, iza njihovih leđa mijenjao planove dovodeći vjerski objekt gdje mu nikada nije bilo predviđeno mjesto...

U nizu poruka i obraćanja uputili su i pismo Papi u Vatikan.

Prijevod pisma s talijanskog prenosimo u cijelosti:

Poštovani Sveti Oče, Dopustite da Vam se obratimo, nadajući se da ćete nam pružiti podršku i pomoć.

Mi smo građani iz Hrvatske, iz grada Pule na jugu Istarskog poluotoka.

Budući da smo skromni Božji sluge, prvo bismo Vam htjeli reći da nemamo ništa protiv bilo koga, da časno poštujemo svako ljudsko biće i svaku religiju.

Živimo u malom susjedstvu, mogli bismo reći gotovo u središtu našeg grada. Istarski grad Pula dom je većinom Hrvata, a uz mnoge druge manjinske nacionalnosti izdvojit ćemo talijansku manjinu, te da je Pula danas službeno dvojezična sredina. Mi smo narod vjernika, uvijek otvoren prema svima s osmjehom na licu, mi smo skromni ljudi koji ne traže puno i kojima ne treba puno da bismo bili sretni. Komad kruha, šetnja uz more, osmijeh, i mi smo zadovoljni.

Međutim, nametnuto nam je nešto radi čega ne možemo oka sklopiti, nešto što ne možemo probaviti kako bi se reklo. U našoj neposrednoj blizini, ispod prozora naših kuća, pred našim stanovima, najavljena je izgradnja Islamskog centra na 17.000 m2.

Sveti Oče, vjerujte nam, mi nismo protiv nikoga, svaka je osoba uvijek dobrodošla kod nas, ali ovaj put se bojimo. Bojimo se za nas, kao i za našu djecu. Molimo Vas Sveti Oče da shvatite naš strah koji proizlazi iz nemilih događaja koji se zbivaju u svijetu, posebno u Europi. Znamo da nije baš kršćanski loše govoriti o nekome ili okrivljavati za bilo što - ali što ako se ipak desi?

U našoj neposrednoj blizini nema katoličke crkve, nema dječjeg vrtića, niti škole – sve što bi doista željeli i što bi nam kao zajednici bilo korisno. Mi smo oduvijek kršćanski grad pa ipak nemamo nikakav veliki kršćanski centar – stoga ne znamo zašto je jedan takav kompleks potreban njima? Govori se o puno toga, ne samo o njihovom mjestu za molitvu, već i o centru za imigraciju i imigrante. Odatle proizlazi naš strah, vidjevši i čitajući što se događa u europskim gadovima: Austrija zatvara takve centre, Njemačka također, a mi omogućujemo da se otvore?

Molimo Vas Sveti Oče za pomoć.

Ne želimo istjerati ljude muslimanske vjere iz našeg grada, samo iskreno vjerujemo da bi mogli pronaći prikladnije mjesto za njihove potrebe i molitveni prostor.

Iz srca se nadamo da još uvijek možete intervenirati kao Sveti Otac, poglavar kršćanske crkve, pisanjem i razgovorom ovdje u Hrvatskoj, jer u našem gradu nitko ne želi saslušati nas mještane.

Sve je u ovom slučaju učinjeno tajno, netransparentno, zemlja na kojoj je najavljena izgradnja ovog centra nije se desetljećima mogla prodati jer je bila rezervirane za vatrogasni centar, a desilo se da je bez znanja javnosti, preko noći prodana Islamskoj zajednici u Hrvatskoj.

Sveti Oče, ponizno i iz srca Vas još jednom molimo da shvatite i razumijete naše strahove, naše potrebe i traženja, nadajući se da nam možete pomoći.

Ponizni i poslušni sluge Vaše Svetosti,

Građani grada Pule