Danas je SDP Pule održao press konferenciju na području MO Valdebek, u ulici Sv. Felicite kod izlaza na Medulinsku cestu. Press konferenciju održali su Sanja Radolović, predsjednica SDP Pule i saborska zastupnica, Siniša Gordić, gradski vijećnik SDP i tajnik SDP Pule te Amir Rušiti vijećnik SDP-a u MO Gregovica.

Uvodnu izjavu dala je Sanja Radolović koja je zahvalila svima na dolasku te naglasila kako je današnja press konferencija s razlogom u ulici Sv. Felicite.

Danas smo ovdje iz nekoliko razloga, a primarni je da ukažemo na problem koji se događa u ulici Sv. Felicite, cesta je u katastrofalnom stanju, a posebna opasnost je i izlaz na Medulinsku cestu koji predstavlja opasnost za sve sudionike u prometu. Valjda se mora dogoditi teška prometna nesreća kako bi se problem ozbiljno shvatio. – rekla je Radolović.

Nažalost moram istaknuti kako je Valdebek mjesni odbor u kojem ima privatne gradnje, ali praktički nikakvih javnih ulaganja, jedino čime su se vladajući imali za pohvaliti svake godine je populističko čišćenje šumice, a Valdebečki put i još niz drugih stvari uopće nije realizirano – rekla je Radolović te prepustila riječ Siniši Gordiću, gradskom vijećniku SDP Pule.

Kada govorimo o Valdebeku ovdje je ogroman problem infrastruktura, ulica Sv. Felicite predstavlja opasnost za pješake i vozače duži niz godina, ali sada je posebno to došlo do izražaja kada se počeo graditi kružni tok na križanju Premanturske i Valdebečkog puta što je dovelo do enormnog povećanja broja vozila koja prometuju tom ulicom i tražimo potpunu rekonstrukciju s nogostupom i javnom rasvjetom – započeo je Siniša Gordić svoje izlaganje.

Valdebek je isto tako mjesni odbor koji ima ogromne probleme sa gradnjom stambenih objekata, nitko nije protiv gradnje, ali ovo što se danas radi predstavlja izgradnju bez ikakvog plana i smisla u prostoru, pa tako imamo zgrade gdje susjedi doslovno na par metara udaljenosti jedni drugima gledaju u sobe kroz prozore – rekao je Gordić.

Nije se napravio nikakav plan zelenih površina, a betoniranje i neplansko pozicioniranje objekata postavlja pitanje i kvalitetnog mjesta za parkiranje i ostalu infrastrukturu koja je manjkava, već sada diljem Valdebeka postoje situacije da su ljudi primorani parkirati po ulicama  – nastavio je Gordić.

Nemojmo zaboraviti niti kanalizaciju i plinofikaciju, kanalizacija još nije do kraja provedena na području cijelog mjesnog odbora, a plinofikacija se 2015. godine najavljivala u roku 5 godina. Danas je 2020. godina, a tek se dobivaju potrebne dozvole za realizaciju, što vjerojatno znači još barem 5 godina čekanja. Nastavno na sve navedeno nameće se pitanje kako će postojeća manjkava infrastruktura izdržati još niz novih stambenih objekata i novih korisnika? – rekao je Gordić.

Evo danas je s nama i kolega vijećnik SDP-a iz MO Gregovica, Amir Rušiti, jer kao što znate i Gregovica je također postala mjesni odbor sa mnogo novo sagrađenih stambenih zgrada. U tim zgradama žive obitelji s djecom koja će jednog dana krenuti u školu, ali do dan danas nismo čuli niti jedan suvisli plan razvoja niti jednog mjesnog odbora kojim bi se barem započelo temu izgradnje osnovne škole u skladu s rastom stambenih objekata. Ona nije hir stanovnika već postaje potreba pošto tri mjesna odbora (Gregovica, Busoler, Valdebek) imaju problem sa time što djecu moraju upisivati u škole diljem Pule – rekao je Gordić.

Na kraju istaknuo bih kako treba i pohvaliti ulaganje u multifunkcionalno igralište koje je napravljeno, ali trebamo se svi skupa zapitati, zar je to dovoljno? Ceste su derutne, kanalizacija nije riješena do kraja, plinofikacija je u fazi dokumentacije, javna rasvjeta skoro pa nikakva u glavnim ulicama, problem nelegalnog odlaganja smeća uopće nije riješen, a o telekomunikacijskoj infrastrukturi bolje niti ne počinjati, ali glavno da se grade stambene zgrade gdje god postoji slobodna površina – završio je svoje izlaganje Siniša Gordić.

(iPress)