Od ponedjeljka, 30. studenog počinje sanacija Creske ulice u Poreču. U sklopu radova postojeće montažno kružno raskrižje „Finida 2“ rekonstruirat će se u ono s četiri kraka, a rekonstruirat će se i južni privoz iz smjera Ulice Nikole Tesle te će se formirati trak za lijeve skretače kako bi se poboljšala propusnost ceste. Izgradit će se i novi sustav oborinske odvodnje, te postaviti nova javna rasvjeta

U planu je i izgradnja biciklističke staze i nogostupa (djelomično deniveliranih) uz izgradnju potpornih zidova na mjestima veće visinske razlike. Podsjetimo, navedena dionica je i dio trase Parenzane, koja spaja bivšu kolodvorsku zgradu s naseljem Finida gdje nekadašnja pruga prolazi kroz šumu prema St. Vergotini i dalje. U tijeku je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, nakon čega će se izgradnjom pješačko-biciklističke staze na tom potezu zaokružiti ranije realiziran projekt Parenzana magic, u sklopu kojeg je Grad Poreč, zahvaljujući bespovratnim sredstvima EU uredio nekadašnju trasu Parenzane na svom području. Osim toga, Poreč je dobio odmorište za bicikliste postavljeno na početku šumice na Picalu, nedaleko od bivše kolodvorske zgrade povijesne Parenzane. Uz navedeno, cilj je bio i ponuditi i druge rekreativne sadržaje, te je svega nekoliko metara dalje, u samoj šumici na Picalu postavljena teretana-fitness na otvorenom, koja svim zaljubljenicima u rekreaciju nudi 13 različitih sprava za kružni trening.

Investitor je Grad Poreč, izvođač je porečka tvrtka Đusto d.o.o. koja je odabrana kao najpovoljniji ponuditelj u provedenom postupku javne nabave, a rok za izvođenje radova je 90 dana. Ukupna površina obuhvata zahvata je 7.614,00 m2.
Tijekom radova, na snazi će biti privremena prometna regulacija te će navedena dionica biti zatvorena, a sav promet će se odvijati alternativnim pravcima, putem bivše D75 i kroz naselje Špadići.

Postojeći elementi s ovog montažnog rotora na Finidi upotrijebit će se za obnovu već postojećeg montažnog rotora u ulici Mate Vlašića. Inače, Grad Poreč u gradski proračun za 2021. godinu uvrstio je i sanaciju nekadašnje prometnice D75 na potezu LaCop-Parens. Nakon izglasavanja proračuna i provedenih postupka javne nabave, sanacija navedene dionice predviđena je u prvoj polovici 2021. godine, izvijestili su iz Grada Poreča. (iPress)