U Žminju je, tijekom protekla dva vikenda, održana edukacija o interpretaciji baštine zahvaljujući zajedničkoj organizaciji Turističke zajednice Općine Žminj i europskog udruženja za interpretaciju baštine - Interpret Europe, te uz potporu općine Žminj.

Identitet zajednice posebnost je i dodana vrijednost koju cijene ne samo turisti, već i domicilno stanovništvo. Stoga će Općina Žminj i TZO Žminj i u budućnosti ulagati velike napore u cilju očuvanja i valorizacije baštine u svim poljima djelovanja.

- Fokus na očuvanje materijalne i nematerijalne kulturne baštine, autohtonih proizvoda i običaja, jedan je od prioriteta zaštite istih, ali i identiteta zajednice koja obitava na području. Transfer istih s generacije na generaciju vrši se u kontinuitetu, a radionicama u sklopu projekta Interpret Europe, Općina Žminj i TZO Žminj doprinijeli su transferu nematerijalne i materijalne kulturne baštine, njenog značaja te kako ga na pravilni način interpretirati i svim sudionicima iste, istaknuo je Željko Plavčić, načelnik Općine Žminj.

Kroz niz zabavnih radionica, vježbi i vlastitih prezentacija (pripremanih pod budnim okom ovlaštenog trenera – Dubravka Fijačka), desetak polaznika ove jedinstvene edukacije stjecalo je prijeko potrebna znanja i vještine za stvaranje doživljaja i pronalaženje „dubljeg značenja“ vrijedne baštine koju još uvijek od šire javnosti skriva (ili, možda je bolje sada reći polagano otkriva) grad Žminj.

Naši budući interpretatori (Istrijani i jedna Slavonka) na ovaj su se način pripremali kako najbolje predstaviti naše bogato kulturno, ali i prirodno naslijeđe. I, to potičući emocije i doživljaje kod naših turista i posjetitelja koje ostaju u trajnom sjećanju. Dakle, ne pukim nabrajanjem činjenica i podataka, nego kroz stvaranje jedinstvenih doživljaja i nezaboravnih iskustava. Time direktno povezujemo osobna iskustva naših posjetitelja s novonastalim doživljajima, ili kako bi to trener Fijačko slikovito naglasio: Obraćamo se njihovim glavama, ali i srcu i rukama. Potičući ih na taj način da razumiju značenje i vrijednost onoga što im interpretiramo.

Interpretacijom se zapravo obraćamo osjećajima i osjetilima naših gostiju, kako bi osjetili našu tradiciju i istovremeno im ukazujemo na važnost i značenje pojedinih običaja, građevina, predmeta ili prirodnih ljepota. Jedino kroz razumijevanje značenja i pojašnjenih vrijednosti dijelova baštine naši ju posjetitelji mogu i poštovati. A to je ključ da bi se baština i sačuvala.

Jedno pravo baštinsko blago su i Kristove krune koje nam je posebno za ovu priliku pripremila gospođa Melija iz Žminja. Polaznicima tečaja otkrila je i neke tajne ove žminjske tradicije a oni su uz ovu deliciju, nakon kušanja, pomoću naučenih metoda s tečaja interpretacije pronalazili skrivena značenja i pripremali posebne priče i poruke koje se prenose do samog srca naših posjetitelja i ostaju tamo zauvijek, kao jedinstven doživljaj. 

Za posebnu je pohvalu što je potrebu za ovakvim pristupom prepoznala TZ Općine Žminj, na čelu sa direktoricom Lenkom Šajina, te je i na ovaj način odgovorila zahtjevima nove turističke potražnje za jedinstvenim doživljajima, koji i samu destinaciju postavljaju na posebno mjesto na turističkoj mapi Istre, Hrvatske, a možemo reći, i ovog dijela Europe.

U Žminju će se tako baština čuvati za buduće generacije a ista baština očuvat će se i u sjećanjima i lijepim uspomenama naših gostiju, kroz one doživljaje i osobna iskustva koje će im naši budući interpretatori stvoriti svojim interpretacijama.

Jer, zajednički nam je cilj - 'da se ne pozabi', poručili su iz Žminja.

(iPress)