Ravnateljica pulske Opće bolnice dr. Irena Hrstić potvrdila je u petak poslijepodne novinarima da su tri pacijenta s odjela pulmologije zaražena koronavirusom, zbog čega je 20 zdravstvenih djelatnika od danas u samoizolaciji.

Ravnateljica pulske bolnice je rekla kako je u četvrtak oko 22 sata stigao pozitivan nalaz jednog pacijenta, koji je testiran zbog administrativnih razloga te otpusta iz bolnice i smještaja u Dom za starije i nemoćne, te kako se na početku mislilo da je riječ o lažno pozitivnom nalazu s obzirom na to da se radilo pacijentu koji je duže boravio u bolnici.

"Međutim, ponovljeni nalaz je bio također pozitivan pa se utvrdilo da se radi o pacijentu koji nema pozitivne simptome na covid-19, a imao je pozitivan nalaz. Analitikom slučaja ustanovili smo da od 14 oboljelih na Odjelu pulmologije pulske Opće bolnice tri su pozitivna na covid-19, a bili su u istoj bolesničkoj sobi, što ukazuje da su se pacijenti međusobno zarazili i da nisu imali klasične simptome koronavirusa", rekla je ravnateljica Hrstić.

Dodala je kako je mnogo osoblja proteklih dana bilo u kontaktu s pacijentom.

"Ukupno smo detektirali 38 zdravstvenih djelatnika koji s bili u kontaktu s pozitivnim pacijentima iz tog odjela. Svi su testirani, ali niti jedan nije pozitivan, što dokazuje činjenicu da zaraza pacijenata nije došla od zdravstvenih djelatnika. Od 38 zdravstvenih djelatnika, njih dvadeset je od danas u samoizolaciji", rekla je dr. Hrstić.

Dodala je kako danas pulska Opća bolnica u samoizolaciji ima 15 medicinskih sestara i tehničara, osam doktora, dva bolničara, jednu spremačicu i osam nezdravstvenih radnika.

Po njezinim riječima, oboljelih među zdravstvenim djelatnicima u pulskoj bolnici nema, a tri pozitivna pacijenta s Odjela pulmologije još su sinoć preseljena na COVID odjel i nemaju pogoršanu kliničku sliku.

"Ostali pacijenti na tom odjelu nisu pozitivni, a s današnjim danom zabranjuju se posjeti bolesnicima", poručila je ravnateljica Hrstić i dodala da je trenutačno u pulskoj Općoj bolnici hospitalizirano devet osoba pozitivnih na koronavirus, od kojih tri imaju težu kliničku sliku.

(Hina)