Na području općine Medulin ulaže se izniman napor i sredstva u poboljšanje materijalnih uvjeta u predškolskim ustanovama, a još jedna u nizu investicija bilo je ulaganje u uređenje Dječjeg vrtića Vinkuran u koji je uloženo 1.252.918,75 kuna.

Načelnik Općine Medulin Goran Buić, predsjednik Općinskog vijeća Marko Zlatić, ravnateljica Dječjeg vrtića Medulin Severka Verbanac, vijećnici Općinskog vijeća Općine Medulin, Upravni odbor Dječjeg vrtića Vinkuran, direktori općinskih trgovačkih društva i javnih ustanova, Mjesni odbor Vinkuran, stručne službe Općine Medulin i Dječjeg vrtića Medulin obišli su izvedene radove te predstavili medijima i javnosti izvedene radove tijekom 2019. i 2020. godine u Dječjem vriću Vinkuran. Obilazak je održan u popodnevnim satima bez prisutnosti djece u skladu s protuepidemiološkim mjerama koje su na snazi.

Načelnik Općine Medulin Goran Buić istaknuo je kako je u protekloj i ovoj godini u Dječji vrtić Vinkuran uloženo 1.252.918,75 kuna, a dio sredstva je Općina Medulin prijavila na čak dva natječaja. U 2019. godini Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku putem Programa podrške poboljšanju materijalnih uvjeta u predškolskim ustanovama / dječjim vrtićima“ za rekonstrukciju vrtića i uređenje dječjeg igrališta Općini Medulin dodijelilo je 177.024,00 kuna, dok je nabavka potpuno nove kuhinje omogućena putem natječaja LAG-a Južne Istre operacije 2.1.2. „Ulaganje u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“ u iznosu od 111.600,00 kuna. Dječji vrtić Medulin uložio je iz vlastitih sredstava 200.000,00 kuna, a ostali iznos investicije bio je osiguran proračunom Općine Medulin. Načelnik Buić izrazio je iznimno zadovoljstvo ovim projektom uz pomoć kojega su djeca dobila potpuno nove prostore i novo dječje igralište.

Severka Verbanac, ravnateljica Dječjeg vrtića Vinkuran istaknula je kako su ova ulaganja prvenstveno ulaganja u poboljšanje materijalnih uvjeta u predškolskim ustanovama te da je vrtić Vinkuran usklađen sa Zakonskim normama koje bi svi Dječji vrtići trebali imati. Naglasila je kako joj je iznimno drago da su napokon i djeca iz Dječjeg vrtića Vinkuran dobila potpuno nove uvjete te da će se nastaviti ulagati u sve vrtiće na području općine Medulin.

Ovom iznimno vrijednom investicijom Dječji vrtić Vinkuran dobio je kompletno novu kuhinju, izvršena je cjelovita rekonstrukcija sanitarnih čvorova i garderoba, kupljeni su novi klima uređaji, izrađen je novi energetski certifikat te je rekonstruirano dječje igralište u dvorištu vrtića. Rekonstrukcija dječjeg igrališta obuhvatila je djelomično uklanjanje postojećih sprava koje bile dotrajale, postojeća terasa  se proširila u istom nivou, za pristup terasi odnosno ulazu izradila se rampa, a zadržane su i poneke sprave. Nadalje, dobavila su se i postavila nova igrala i oprema: ljuljačka za dvoje, klackalice na opruzi i koševi za smeće. Na djelu terena oko postojećih i novih sprava izvela se lijevana gumena antitraumatska podloga, a prostor oko gumene podloge izveden je kao travnjak.

Rekonstrukcija zgrade vrtića uz ranije navedeno obuhvaćala je i izolaciju sjevernog i istočnog zida na postojećoj fasadi, ugradnju stakla na pregradnim zidovima zbog potreba za prirodnim osvjetljenjem novih prostora, izvedeni su elementi za novu nadstrešnicu na terasi premještena je tzv. rampe za dostavu hrane, u sobi dnevnog boravka djece u cijelosti je zamijenjen dotrajali laminat, zamijenjena pregradna vrata između sobe i hodnika, oličeni su zidovi sobe dnevnog boravka djece s galerijom, unutarnje stepenište i zaštitna ograda, rekonstruirani su sanitarni čvorovi te garderoba.

Ovim ulaganjem gotovo da se „izgradio“ novi vrtić na mjestu starog vrtića te su djeca korisnici Dječjeg vrtića Vinkuran s veseljem ove godine kročili u nove prostore, a ulaganja u predškolske ustanove na području općine Medulin se nastavljaju te se uskoro s veseljem očekuje otvaranje potpuno novo izgrađenog i opremljenog Dječjeg vrtića Pomer.

(iPress)