Poreč je uvršten među vodećih deset gradova u Hrvatskoj po prirodnom prirastu u razdoblju od 2017. do 2019. godine, a nalazi se i među prvih deset i po rastu broja stanovnika koja je posljedica prirodnog kretanja u istom razdoblju, podaci su koje je nedavno objavio specijalizirani portal gradonačelnik.hr. Ove su informacije izradili na temelju obrade podataka Državnog zavoda za statistiku o prirodnom prirastu u 2019. godini, ali i ranijim godinama, te ih prezentirali u nekoliko analiza. 

Kako se navodi u članku, Poreč, koji je dvije godine zaredom proglašen gradom s najboljom kvalitetom života u kategoriji srednjih gradova, iznova se potvrđuje kao mjesto u kojem ljudi žele živjeti, raditi i stvarati. Stoga bilježi porast rođene, ali i upisane djece u vrtiće i škole. Najmlađi je grad u Istri, koji bilježi porast stanovnika, kao i stalno širenje i razvijanje svih 10 mjesnih odbora.

-Te brojke nama su slatke muke na koje odgovaramo ulaganjima – u 2017. godini otvorena je nova osnovna škola u Žbandaju za stotinjak učenika, a 2018. dovršen je generacijski projekt izgradnje nove osnovne škole Finida za 600 učenika. Zahvaljujući tom projektu, sva porečka djeca nastavu polaze u jednoj, jutarnjoj smjeni, kaže porečki gradonačelnik Loris Peršurić.

Iste godine počela je prenamjena nekadašnje područne škole u Velom Maju u nove jaslice, koje su otvorene početkom 2019. Odmah nakon otvorenja jaslica u Velom Maju, počela je i izgradnja vrtića u Dračevcu, za koji je Grad Poreč-Parenzo dobio i sufinanciranje sredstava iz EU fondova, odnosno Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju iz mjere 7., podmjere 7.4., tipa operacije 7.4.1., u iznosu od 80% ukupno prihvatljivih troškova.

-Model obnove i prenamijene derutnih javnih prostora u porečkim naseljima u dječje vrtiće pokazao se kao pun pogodak, jer smanjujemo pritisak na glavne ustanove u gradu, razvijamo sve mjesne odbore, a reakcije djece i roditelja su pozitivne. Naravno da veliko povećanje broja stanovnika u kratkom periodu mijenja i naše prioritete u gradskim projektima – okrećemo se gradnji škola, vrtića i jaslica i trenutno nam je prioritet za svu djecu osigurati jednake, kvalitetne uvjete i dovoljno mjesta u svim ustanovama, dodaje Peršurić.

Grad dijeli najveće stipendije u zemlji za učenike i studente, svim umirovljenicima sufinancira dopunsko zdravstveno osiguranje i osigurava ostale pogodnosti poput sufinanciranog smještaja u gradski Dom za starije i poludnevni boravak, osigurava nadstandarde u hitnoj medicinskoj pomoći, financira smještaj deficitarnih kadrova poput liječnika, povećao je i naknade za prvorođeno dijete za 50%, dok je socijalni program jedan od najkvalitetnijih u zemlji za koji se izdvaja oko 10 milijuna kuna godišnje, s porastom od 1.8 milijuna kuna u odnosu na lani. Sve je to samo mali dio mjera koje život u Poreču čine kvalitetnijim, stoga ne čudi da je broj stanovnika u Poreču od 2011. godine porastao za 18%.

-Iako je ova godina posebno izazovna zbog manjka prihoda zbog epidemije koronavirusa, u tijeku je natječaj za radove za izgradnju vrtića i jaslica u naselju Žbandaj, kao i gradski model kojim se želi mladim obiteljima olakšati put do prve nekretnine kroz subvencije, za što je proveden javni poziv i upravo utvrđena privremena lista reda prvenstva. Konačno, pozitivna demografska kretanja nisu i ne mogu biti rezultat samo jednokratnih mjera. Pozitivna kretanja rezultat su, prije svega, stabilne gospodarske situacije. Poreč, osim što je najrazvijeniji grad u Istri, ujedno je i među najrazvijenijima u Hrvatskoj. Na nama, kao Gradu, je da osiguramo kvalitetne uvjete života za sve i stalno ulažemo u razvitak grada, zaključuje gradonačelnik Peršurić, javljaju iz Poreča. (iPress)