Uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, delegacija Grada Poreča predvođena gradonačelnikom Lorisom Peršurićem i potpredsjednicom Gradskog vijeća Gordanom Šušljik položila je vijence i zapalila svijeće kraj centralnog križa na gradskom groblju.

Obilježavanju su se pridružile i delegacije Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Poreč,  Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Poreštine, Istarske udruge dragovoljaca Domovinskog rata, Udruge antifašističkih boraca i antifašista Poreč te predstavnici Policijske postaje Poreč.

- Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja je dan ponosa i slavlja, iako uvijek obilježen i dozom sjete i mislima na one koji više nisu s nama. Zahvaljujući braniteljima, njihovoj velikoj žrtvi i ljubavi prema domovini, danas imamo priliku graditi svoju zemlju u miru. Danas smo se okupili kako bismo obilježili ovaj svečani trenutak i prisjetiti se kako su se porečki i istarski branitelji spremno odazvali obrani domovine i taj teški ratni put prošli bez ijedne mrlje, na što smo danas svi ponosni., rekao je gradonačelnik Peršurić i dodao kako mu je drago da u obilježavanju svih ovako važnih datuma za naš grad i zemlju, u Poreču svi zajedno sudjeluju.

Okupljenima se u ime UDVDR-a Poreč obratio predsjednik Miro Sošić, napomenuvši kako je prošlo već četvrt stoljeća od vojno-redarstvene akcije Oluja, kojoj se pridružilo i 1640 Porečana. Kako je napomenuo, ovi su dani važni kako bismo se prisjetili i odali počast svima onima koji su dali svoje živote. Predsjednik Istarske udruge dragovoljaca i koordinator specijalne policije Vladimir Gašparini prisjetio se i sugrađana Gorana Petrića, koji je 1991. poginuo na području Karlovca.

Riječi molitve i sjećanja na sve poginule branitelje uputio je porečki župnik vlč. Milan Zgrablić, a okupljeni su zatim minutom šutnje odali počast i zahvalu svim braniteljima.

Obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja nastavlja se 5. kolovoza u 9 sati u Novoj Vasi na križanju prema Dekovićima, kraj spomen obilježja braniteljima Poreštine.

(iPress)