Dragi mještani, 

u zaštiti okoliša proveli smo kroz godine niz manjih ali i opsežnijih zahvata i projekata, a ovoga puta javljamo vam se zbog nečeg drugačijeg, osobnijeg. Svjesni smo da tko god je primijetio srušenu murvu u kortivi Barelinog palaca u Medulinu, nije ostao ravnodušan. Stablo duda ispod čije su se krošnje igrali mali Medulinci prije stotinu i više godine možda nećemo moći spasiti, jer po riječima predstavnika Hrvatskih šuma d.o.o., kojemu zahvaljujemo na brzom dolasku po našem pozivu, i velebna stabla imaju svoj životni vijek, to je normalan prirodni tijek.

Složit ćemo se da prolaznost vremena ne možemo zaustaviti. No ipak, teško je pomiriti se s tim riječima, jer uz žal izazivaju pomisao jesmo li mogli što učiniti… tko je trebao brinuti, kako se i kada moglo reagirati i nešto pokrenuti? Što nam je činiti da se s takvim prizorima ne sretnemo u budućnosti? To su pitanja na koja je dobro u ovom trenutku pokušati odgovoriti.

U tom smislu, želimo razmišljati pozitivno i reći vam da od očuvanja i poboljšanja stanja okoliša na našem području ne odustajemo, jer jasna je pouka koju nam daje sudbina stoljetne murve uz kuću don Luke Kirca, i upravo iz nje proizlazi naša čvrsta želja da napravimo iskorak u smjeru bolje, zdravije i zelenije budućnosti starogradskih jezgri naših naselja. I to ne unutar svoja četiri zida, izolirano i papirnato-birokratski, jer ovo pitanje poziva na razgovor, suradnju, učenje i stvaranje zajedničke vizije koja će postati nit vodilja kolektivnom djelovanju. Jer i cilj je zajednički, tiče se svih nas. Svima je u interesu živjeti u mjestu lijepom za oko i ugodnom za dušu, u kojemu zelene krošnje oplemenjuje javne i privatne otvorene prostore.

Uzimati sve navedeno zdravo za gotovo jednostavno nije opcija. Zato vas pozivamo da zajedno učinimo prvi, zajednički korak prema boljem sutra i započnemo zelenu (r)evoluciju upravo iz centra općine, s medulinske place! Jer… možete li zamisliti ovo mjesto bez ladonje i murve koje s komunskim zidom stoljećima čine okvir medulinske svakodnevnice? Ne možemo ni mi… Ta dva stabla dio su povijesti ovoga mjesta, naše baštine i kolektivnog identiteta, i želimo da tako ostane koliko god je moguće.

U pomoć smo pozvali pravog „doktora za stabla“, inženjera šumarstva Frana Poštenjaka, koji će 24. srpnja pregledati i dijagnosticirati stanje i zdravlje ladonje i murve na medulinskoj placi. Ono što otkrije predstaviti će u prezentaciji upravo tu, ispod krošnji naših stoljetnih čuvara. Reći će nam što možemo i trebamo činiti, savjetovati kako čuvati stabla na našim javnim površinama i privatnim okućnicama. Pridružiti će mu se i članovi udruge Zelena Istra koji će podijeliti s nama svoja iskustva te primjere dobre prakse u Hrvatskoj i svijetu o značaju stabala, njihovoj ulozi i doprinosu kvaliteti naših života. Sve što ćemo vidjeti i čuti biti će inspiracija i poticaj jačanju kolektivne svijesti i zajedničkom djelovanju u cilju očuvanja svakog mladog ili pak stoljetnog zelenog čuvara u našoj blizini. Stoga dragi mještani, dođite 24. srpnja 2020. na medulinsku placu, zatvoriti ćemo ju za promet kako bi nesmetano svi skupa poslušali, razgovarali, promišljali i bili dio prvog koraka ove male-velike zelene (r)evolucije koju pokrećemo.

Vaša Općina Medulin