Od trinaest novooboljelih u Istri je čak 6 povezano s dolaskom zrakoplova iz Turske te s postojećim žarištima na području Umaga i Brtonigle. Novooboljelih je 5 iz Umaga, 4 je iz Pule, 2 iz Poreča i 2 iz Motovuna.

Sve osobe koje su bile na tom letu su obaviještene da su bile u avionu sa zaraženim osobama te se u samoizolaciji ili karanteni a bolest se razvila unutar tih 14 dana izolacije, pojašnjeno je.

Jedna novozaražena osoba povezana je s obitelji iz Umaga u kojoj već ima zaraženih, dvije su povezane s ugostiteljskim radnicima koji su došli iz Austrije, a četiri s područjem Umag-Brtonigla s kojeg se koronavirus najviše proširio, dodao je.

Stojanović je kazao kako je po dobi prosjek zaraženih u Istri pao na oko 51 godinu, a po spolu je 63 posto muškaraca i 37 posto žena.

"Premda se proteklih dana COVID infekcija u Istri širila otprilike po tri slučaja dnevno, danas imamo veći broj zaraženih, no nema mjesta strahu i panici. Najvažnije je pridržavati se svih mjera koje su donesene", izjavio je Stojanović novinarima i dodao da su u Istarskoj županiji trenutno 54 osobe pozitivne na koronavirus.

U Umagu je do sada 16 zaraženih, Pula ima 10, Brtonigla 7, Poreč 5, Novigrad 4, Vodnjan 3, Labin 2, Višnjan 2, Motovun 2, Rovinj 1 i Raša 1 oboljeli. Ukupno su to 53 zaražene osobe u Istri i jedna preminula, rekao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović.

Očekuju se nalazi za još 21 uzeti bris.  

Jedna pacijentica iz pulske Opće bolnice je, nakon pogoršanja simptoma, prevezena u riječki respiratorni centar. Prema današnjim informacijama ona je danas stabilno. Dvije trećine hospitaliziranih pacijenata je s blagim simptomima, preostali imaju teže simptome i uglavnom su starije osobe, rekla je ravnateljica pulske bolnice Irena Hrstić. Naglasila je kako još uvijek nemaju zaraženih medicinskih djelatnika, što je izuzetno dobro, te da je povećan kapacitet za snještaj bolesnika zaraženih koronavirusom.

Nastojimo što prije da preselimo Pedijatriju i Ginekologiju u novu zgradu kako bismo ih potpuno odvojili od zaraznih pacijenata, iako su i sad strogo podijeljeni po katovima, moguće već do kraja idućeg tjedna, rekla je Hrstić. Kod tri osobe smo prvi put dobili i negativne briseve pa se nadamo da ćemo uskoro imati i prve izliječene pacijente, rekla je Hrstić.

Općina Višnjan je podnijela zahtjev da se proglasi karantena na cijelom njenom području, no, Županijski stožer je procijenio da, za sada, nema potrebe za tim, rekao je načelnik stožera Dino Kozlevac. 

(iPress)