Poduzeća iz EU-a mogu dobiti onoliko državnih sredstava koliko je predviđeno američkim paketom subvencija za zelenu energiju, prema novim labavijim pravilima Europske komisije objavljenima u četvrtaka, a kojih je cilj zadržati tvrtke u Europi.

Pravila ciljaju na ulaganja u obnovljivu energiju, vodik, vozila s nultom emisijom ugljika i slično.

Pokušaj je to suprotstavljanja američkom Zakonu o smanjenju inflacije (IRA), a riječ je o programu zelenih subvencija vrijednih ukupno 369 milijardi dolara, a uključuje i porezne olakšice.

Ti propisi najnoviji su potez EU-a u cilju smanjenja ovisnosti o američkim i kineskim proizvodima te tehnologijama.

Predloženi Akt o industriji s nultom neto stopom emisija ubrzao bi izdavanje dozvola za zelene projekte u EU-u, dok se Aktom o kritičnim sirovinama, koji bi trebao biti objavljen 14. ožujka, namjerava poticati recikliranje i diverzificiranje izvora.

Komisija je rekla da se odgovarajuća državna pomoć može usmjeriti kada postoji stvarni rizik od odljeva ulaganja iz Europe.

"Države članice mogu osigurati iznos potpore koje bi korisnik mogao dobiti za ekvivalentno ulaganje na toj alternativnoj lokaciji (tzv. 'podudarna pomoć')", navodi se u priopćenju Europske komisije.

Države također mogu osigurati financiranje potrebno kako bi se motiviralo kompanije da ulože u Europi.

Kako bi se osiguralo da će potpora stvarno potaknuti kompaniju da ostane u Europi, prekogranična ulaganja moraju uključivati projekte u najmanje tri zemlje EU-a.

Tvrtke također moraju koristiti najsuvremeniju proizvodnu tehnologiju kako bi smanjile emisije ugljika.

Komisija je rekla da zemlje EU imaju rok do kraja 2025. da pripreme projekte o obnovljivoj energiji i dekarbonizaciji kako bi se natjecale po novim labavijim propisima. (Hina)