Na ovogodišnjem 14. međunarodnom sajmu ribarstva, ribarske opreme, akvakulture, sportskog ribolova i sportova na vodi "Crofish", koji je u petak svečano otvoren u porečkoj sportskoj dvorani "Žatika", okupilo se 90-ak izlagača iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Španjolske. 

Trodnevni sajam organizira Obrtnička komora Istarske županije, a na njemu se izlagači predstavljaju asortimanom koji obuhvaća cjelokupni sektor ribarstva, opremu za profesionalni i sportski ribolov, ribarska plovila i nautičku opremu.

Organizatori ističu kako je, uz valorizaciju ribe i ribljih proizvoda, cilj sajma jačanje ribarskog identiteta i pozicije ribarskih proizvoda u lokalnoj prehrani, uređenje tržišta ribarstva, izgradnja ribarske infrastrukture, unapređenje poslovne suradnje i pristupa ribarstvu, intenziviranje proizvodnje i izvoza te povećanje konkurentnosti ribara.

Ocijenivši da taj sajam ima veliku podršku Vlade, ministrica poljoprivrede Marija Vučković rekla je kako je Vlada u proteklih nekoliko godina iz operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo ugovorila potporu projektima u vrijednosti većoj od 2,5 milijarde kuna, od čega je do sada isplaćeno 1,5 milijardu kuna.

- Kada govorimo o Istri, radi se o 211 milijuna kuna. Osim toga, ponosimo se cjelovitim ulaganjem u deset ribarskih luka, od kojih su neke i u Istarskoj županiji, a ta ulaganja u ribarsku infrastrukturu, kakva nisu bila desetljećima, vrijedna su 355 milijuna kuna, istaknula je ministrica Vučković.

Dodala kako je ribarski sektor, kao i poljoprivredni, uvijek prvi na udaru različitih nepogoda i poremećaja, pa je tako bilo i u slučaju pojave pandemije i zdravstvene krize koja je pogodila cijeli svijet. Po njezinim riječima, i tom prilikom je Vlada u skladu sa svim svojim mogućnostima nastojala pomoći ovom sektoru. 

Govoreći o rezultatima programa ruralnog razvoja u Istri, ministrica Vučković naglasila je kako je na tom području ugovoreno nešto manje od 840 milijuna kuna, a isplaćeno nešto više od 675 milijuna kuna.

- Iz Istre nam uvijek dolaze sjajne inicijative, bilježimo sjajne uspjehe maslinara i vinara. Stoga želim da svi zajedno putem budućeg nacionalnog strateškog plana pomaknemo granice i u nekim drugim poljoprivrednim djelatnostima koje su vrlo važne za razvitak ruralnog prostora, zaključila je Vučković. (Hina)