Europa u prijenos struje ulaže 240 milijardi eura, piše u srijedu Jutarnji list, navodeći da će se graditi nova mreža prema Srbiji i BiH, a hrvatski aduti su interkonekcije Ernestinovo - Sombor i Lika - Banja Luka.

U nastavku priprema za potpuno odbacivanje ruskog plina iz vlastitih potreba za energijom, Europska unija uz pomoć zemalja koje sada nisu njezine članice do 2040. planira povećati kapacitete svoje prijenosne mreže električne energije kroz 141 investiciju ukupne procijenjene vrijednosti od 240 milijardi eura.

Kako se navodi u pripadajućem planu Europske udruge operatora prijenosne mreže (ENTSO-E), čiji je član i Hrvatski operator prijenosnog sustava (HOPS), kapacitet dalekovoda, kabela i ostale opreme za prijenos struje diljem Starog kontinenta povećao bi se za 142 gigavata električne energije te 43.000 novih kilometara mreže uz 1,6 milijuna novih radnih mjesta kao jednu od posljedica tih ulaganja.

Ideja je europskih operatora prijenosa električne energije, čiji je plan pod nazivom TYNDP 2022. u ponedjeljak stavljen u javnu raspravu, da se rastući izvori proizvodnje struje iz sunca i vjetra ubrzano priključuju na mrežu te se tako zamijeni plin kao pogonsko gorivo u proizvodnji struje, ali i kao izvor grijanja.

To znači da je TYNDP dio i velikog Europskog zelenog plana sa zacrtanim ciljem da se jačanjem mreže emisija ugljičnog dioksida već do 2030. smanjuje za 14 metričkih tona godišnje.

"Jedna od glavnih prednosti rješavanja potreba sustava je povezivanje više potrošača s više proizvođača, omogućavajući europskim zemljama da razmjenjuju električnu energiju kako bi zamijenile skupu toplinsku proizvodnju jeftinijom, čime se smanjuje ovisnost Europe o plinu. Proizvodnja električne energije temeljena na plinu smanjila bi se za 75 teravatsati godišnje do 2040., što je ekvivalentno 14 posto proizvodnje električne energije iz plina u EU u 2021.", navodi se u planu Europske udruge operatora prijenosne mreže, koja okuplja 38 europskih operatora prijenosa električne energije.

Među njima su i operatori iz zemalja koje nisu članice EU, što je bitno za investicije koje HOPS mora ostvariti u okviru plana Udruge.

Naime, od 141 investicije iz spomenutog plana, nositelj dviju je HOPS, ali u suradnji s operatorima iz drugih zemalja. Riječ je o gradnji nove interkonekcije snage 400 kilovata Ernestinovo - Sombor u suradnji s operatorom iz Srbije i jačanju mreže Rijeka - Split s odvojkom za BiH, odnosno novom interkonekcijom snage 400 kilovata Lika - Banja Luka, što iziskuje suradnju s operatorom iz BiH, piše novinar Jutarnjeg lista Vedran Marjanović. (Hina)