Ribari i znanstvenici nezadovoljni su europskim planom za Jadran, upozorili su u Zadru sudionici konferencije Plan za Jadran - Budućnost ribarstva u Hrvatskoj i EU.

Konferenciju je organizirao hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu (EP) Ladislav Ilčić, u suradnji s grupom Europskih konzervativaca i reformista (ECR) u EP-u.

Europska komisija donijela je višegodišnji plan za Jadransko more koji je, čulo se na konferenciji, štetan za ribare jer uvodi kvote odnosno ograničenja ulova male plave ribe.

- Plan je donesen bez znanja sudionika u ribarstvu. Takvo ponašanje Europske komisije nije dobro. Jedine učinkovite odluke za ribarstvo i očuvanje zdrave hrane mogu se donijeti u komunikaciji s ljudima na terenu, rekao je Ilčić.

Konferencija je održana u dvije panel-diskusije. U prvoj, o konkretnim nedostatcima postojećih europskih regulativa govorio je Alen Soldo s Odjela za studije mora Sveučilišta u Splitu. On smatra da je jedan od načina rješavanja problema zaštite okoliša i ribarstva da se cjelokupni hrvatski gospodarski pojas strogo zaštiti tako da se zabrani bilo kakav ribolov osim ribolova migratornih vrsta koje nisu povezane s tim pojasom.

Ravnatelj Uprave za ribarstvo Ante Mišura pojasnio je situaciju u vezi ribljih stokova i ograničenja korištenja tradicionalnih ribolovnih alata, a Kristina Mišlov govorila je potencijalu ribarstva iz poduzetničke perspektive, istaknuvši kako je hrvatsko ribarstvo na trećemu mjestu izvoznika u sektoru hrane, ali europske administrativne uredbe znatno ograničavaju razvoj.

O zaštiti Jadrana od morskog otpada govorio je Pero Tutman, istraživač sa splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo, koji je kao najopasnije čimbenike za ekološku održivost izdvojio plastiku te medicinski otpad. Naveo je kako je "more postalo smetlište", a ribari (koćari) nisu dio problema nego rješenja, jer, kako je rekao, najviše uklanjanju taj otpad iz mora. (Hina)