Sektoru ribarstva putem pet otvorenih natječaja na raspolaganju je 20 milijuna kuna, izvijestili su u četvrtak iz Ministarstva poljoprivrede napominjući kako se zahtjevi za potpore predaju do 31. siječnja.

Natječaji se odnose na ulaganja u inovacije, diversifikaciju, zaštitu zdravlja i sigurnost, energetsku učinkovitost i ublažavanje klimatskih promjena te dodanu vrijednost i kvalitetu proizvoda, a njihova ukupna vrijednost iznosi 20 milijuna kuna, navodi se u priopćenju.

Tako su u sklopu mjere I.1. Inovacije potpore namijenjene za aktivnosti uvođenja ili razvoja novih ili značajno unaprjeđenih proizvoda i opreme, postupaka, tehnika te sustava upravljanja i organizacije u ribolovu, uključujući na razini prerade i stavljanja na tržište proizvoda ribarstva, a koje provodi ili čije rezultate potvrđuje znanstveno tijelo. Natječaj je vrijedan dva milijuna kuna.

U okviru mjere I.6. Diversifikacija i novi oblici prihoda, predmet potpore su ulaganja/aktivnosti u razvoj komplementarnih djelatnosti ribara, uključujući udičarski odnosno ribolovni turizam, restorane, okolišne usluge u području ribolova, obrazovne aktivnosti o ribolovu i druge djelatnosti koje se moraju odnositi na ribarevu osnovnu poslovnu djelatnost ribolova. Ukupno je za ovu mjeru osigurano milijun kuna.

Za natječaj u sklopu mjere I.8. Zaštita zdravlja i sigurnosti korisnici će na raspolaganju imati 5,5 milijuna kuna. Cilj natječaja su ulaganja u ribarska plovila s namjerom poboljšanja sigurnosnih, zdravstvenih, higijenskih i radnih uvjeta.

Za dodjelu potpore kroz mjeru I.20. Energetska učinkovitost i ublažavanje klimatskih promjena predviđena su ulaganja i aktivnosti u svrhu ublažavanja učinaka klimatskih promjena i poboljšanja energetske učinkovitosti ribarskih plovila, a prihvatljivi korisnici potpore su vlasnici ribarskog plovila. Mjera je vrijedna 1,5 milijuna kuna.

Natječaj za mjeru I.22 Dodana vrijednost, kvaliteta proizvoda i korištenje neželjenog ulova vrijedan je 10 milijuna kuna, a svrha ulaganja se odnosi na sektor gospodarskog ribolova s ciljem unaprjeđenja dodane vrijednosti i kvalitete ulova. (BK)