Premijer Andrej Plenković u petak se prilikom boravka u Puli sastao s predstavnicima Uljanik brodogradnje 1856, poručivši da će Vlada i dalje poduprijeti revitalizaciju proizvodnje i brodogradnje u Puli.

"Obavili smo danas sadržajni i konstruktivni razgovor. Kao što je poznato, Vlada je dala jamstvo od 32,5 milijuna kuna za kredit Hrvatske banke za obnovu i razvoj, koji će omogućiti ponovno pokretanje proizvodnje u Uljaniku", kazao je premijer Plenković.

Vlada je, naime, početkom rujna lani dala državna jamstva u korist Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) ili drugih banaka u zemlji za kredit za pokretanje proizvodnje u Uljanik Brodogradnji 1856 d.o.o. do iznosa od 32,5 milijuna kuna, uvećanog za troškove i kamatu.

Plenković je rekao i da trenutno brodogradilište ima 100-tinjak zaposlenika, ocijenivši da je to "primjeren broj potrebama posla koji su do sada čelnici Uljanik Brodogradnje 1856 uspjeli organizirati i na taj način omogućiti funkcioniranje kompanije".

"Ono što je dobro, izvijestili su nas o aktivnostima s drugim mogućim partnerima kako bi se priskrbili poslovi primjereni za ovu fazu revitalizacije proizvodnje u Uljaniku, s obzirom i na broj zaposlenika i na sve ostale okolnosti koji bi bili upravo onakvog karaktera, opsega i sadržaja, pa i same tehničke zahtjevnosti, koji bi omogućili funkcioniranje kompanije i postupno ponovnu izgradnju reputacije Uljanika kao jednog od naših, povijesno gledajući, najvažnijih i najznačajnijih brodogradilišta", poručio je Plenković.

Kazao je i da Vlada s povjerenjem u novu Upravu nastavlja pratiti sve aktivnosti i želi da oni postupno dođu u situaciju da rade na tržišnim osnovama slično kao što je Vlada učinila za 3.maj u Rijeci.

"Tim putem, prije svega temeljenom na povjerenju, idemo i u revitalizaciju proizvodnje u Puli", poručio je predsjednik Vlade.

Direktor Uljanik Brodogradnje 1856 Samir Hadžić izrazio je zadovoljstvo i iskazao zahvalnost premijeru na potpori, imajući u vidu prošlost Uljanika.

"Današnja potpora Uljaniku i Upravi od iznimne je važnosti. Vlada po dogovoru ide u korak, oprezno ali sigurno naprijed što se tiče brodogradnje i na taj način pokazuje svoju spremnost revitalizaciji brodogradnje po svim svojim odlukama", naglasio je Hadžić.

Trenutno je u toj kompaniji zaposleno stotinjak ljudi, koji rade na poslovima popravaka brodova i platformi koje su privezane.

"Od iznimne je važnosti što smo uspjeli realizirati kredit, ispunili smo sve uvjete i od sljedećeg tjedna na raspolaganju su nam ta sredstva, pa će samim time doći i do povećanja zaposlenosti. Do sada nismo živjeli na ničiji račun, pregovaramo o komercijalnim poslovima, a nakon ovog kredita vjerujem da ćemo nastaviti biti brodogradilište i imati bolju budućnost nego što je to bila prošlost", ocijenio je Hadžić.

Izrazio je uvjerenje da će sada moći ugovarati veće nove poslove ili prikladne brodogradilištu veličine Uljanika. (H/iPress)