Kako bi potrošači konačno bili sigurni da su poljoprivredni i prehrambeni proizvodi koje kupuju doista domaćeg porijekla, uskoro će im na to ukazivati nacionalna oznaka “Dokazana kvaliteta”, piše u nedjelju Večernji list.

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da se u projekt zaštićenog žiga kvalitete krenulo kako bi se što više hrvatskih proizvođača potaknulo da nađu nišu za svoje, domaće proizvode, posebnih karakteristika unutar sektora poput prerade (uljarica, maslina, mlijeka, voća, povrća, meda..), načina proizvodnje, kvalitete sirovine ili konačnog proizvoda, a temelje se na objektivnim i mjerljivim kriterijima (sastav, dobrobit životinja, zaštita okoliša, duljina prijevoza...), u kojoj će biti prepoznati kako na domaćem tako i na zahtjevnom europskom tržištu.

„Prednost ovog sustava u odnosu na ostale je, osim dokazane sljedivosti (hrvatskog podrijetla) kroz cijeli postupak proizvodnje i/ili prerade, upravo viša kvaliteta proizvoda, koju je prije stavljanja na tržište provjerilo ovlašteno kontrolno tijelo”, kažu u ministarstvu, ističući kako, osim informiranja potrošača o dodanoj vrijednosti proizvoda, taj sustav štiti proizvođače i od nepoštenih praksa.

Prije izdavanja potvrde o pravu na oznaku “Dokazana kvaliteta”, svaka specifikacija za pojedini sektor mora proći postupak stručne provjere Povjerenstva za priznavanje oznake, nakon toga postupak nacionalnog prigovora u trajanju od 30 dana, a potom i postupak notifikacije tijekom kojega EK i druge zemlje članice mogu dati svoje mišljenje. Razdoblje mirovanja iznosi najmanje tri mjeseca.

Prvi sektor koji je prepoznao prednost ovog sustava su voćari čija je specifikacija za voće u završnoj fazi notifikacije. Prve bi, kako se doznaje od čelnika Hrvatske voćarske zajednice Branimira Markote, oznaku “Dokazana kvaliteta” mogle dobiti jabuke, pod kojima se na našem tržištu nerijetko prodaju uvozne poput poljskih, koje i ovih dana pune novinske stupce.

(Hina)