Svi proizvodi naše Grupe klasificirani su kao proizvodi s pozitivnim doprinosom UN-ovim ciljevima održivog razvoja dok je ROCKWOOL Grupa prije vremena ostvarila ili premašila dva od svojih šest ciljeva održivosti. Ishod je to izvještaja tvrtke Trucost, S&P Global.

Dok sve vlade i društvo diljem svijeta nastavljaju borbu s pandemijom COVID-19, ozelenjavanje gospodarskog oporavka dobiva još veći značaj. Izvješće o održivosti ROCKWOOL Grupe za 2020. godinu detaljno opisuje kako naši proizvodi doprinose ovom cilju, uključujući poboljšanja u proizvodnji i napredak vezan uz naš doprinos UN-ovim ciljevima održivog razvoja.

Manja potrošnja energije i resursa ključni su za rješavanje globalnog klimatskog izazova, a ROCKWOOL proizvodi igraju jako važnu ulogu. „Ušteda energije na prvom mjestu, a zatim korištenje obnovljivih izvora, najisplativiji je način dekarbonizacije društva. Zbog toga stalno ponavljamo da je najbolji pristup ‘koristi manje, zazeleni ostalo“, komentira izvršni direktor tvrtke ROCKWOOL Jens Birgersson.

Jens Birgersson nastavlja, „Ponosni smo što je tvrtka Trucost S&P Global ponovno klasificirala sve naše proizvode kao proizvode koji pozitivno utječu na UN-ove ciljeve održivog razvoja. Održivost je u srži našeg poslovanja, a mi se trudimo imati pristup zasnovan na činjenicama na osnovu kojih možemo pratiti maksimalan utjecaj naših proizvoda i minimalan utjecaj naše proizvodnje“.

Značajno je što je Trucost S&P Global procijenila više od 15.000 tvrtki na globalnoj razini i došla do zaključka da je ROCKWOOL među 10 najboljih kada je riječ o pozitivnom učinku svojih proizvoda.

Kao dodatan pozitivan ekološki utjecaj vlastitog poslovanja, ROCKWOOL procjenjuje da 95% prihoda poslovanja u segmentu izolacije ispunjava EU Taxonomy uvjete u kategoriji ublažavanja klimatskih promjena, čime doprinosi održivom razvoju u Europi. U pogledu daljnjeg smanjenja utjecaja proizvodnje, ROCKWOOL se u prosincu 2020. obvezao na dugoročni plan dekarbonizacije čiji su ciljevi provjereni i odobreni inicijativom Science Based Targets.

Komentirajući napore koje tvrtka ROCKWOOL ulaže kako bi smanjila utjecaj svoje proizvodnje na okoliš, Jens Birgersson navodi: „Tijekom 2020. godine nastavili smo jačati cirkularnost našeg poslovanja ispunjavajući ili premašujući dva od naših šest ciljeva dvije godine prije roka s odličnim napretkom u ispunjavanju još dva druga cilja".

Birgersson zaključuje: „Unatoč izazovima s kojima se još uvijek suočava globalna zajednica, optimistični smo. Rješenja za mnoge svjetske izazove već postoje, posebno kada govorimo o zgradama. U tvrtki ROCKWOOL radujemo se što ćemo i dalje doprinositi u stvaranju otpornijeg, zdravijeg i sigurnijeg društva i još jačeg kružnog gospodarstva“.

Najvažniji pokazatelji održivosti tvrtke ROCKWOOL u 2020. godini:

  • • ROCKWOOL izolacija za zgrade koju smo prodali u 2020. godini, tijekom svog vijeka trajanja spriječit će 100 puta veću količinu emisije ugljika od one emitirane prilikom njene proizvodnje. Isti omjer vrijedi i za potrošnju energije.
  • • U prosincu 2020. ROCKWOOL je najavio ambiciozne, znanstveno utemeljene globalne ciljeve dekarbonizacije, potvrđene inicijativom Science Based Targets (SBTi).

Njeni ključni elementi su:

  • Smanjiti ukupne tvorničke emisije stakleničkih plinova za 38% do 2034. (u odnosu na referentnu 2019. godinu)
  • Smanjiti ne-tvorničke ukupne emisije stakleničkih plinova u životnom ciklusu za 20% do 2034. (u odnosu na referentnu 2019. godinu)
  • 2020. ROCKWOOL je postigao dva od svojih šest ciljeva održivosti dvije godine prije roka. Ta dva cilja su smanjiti odlaganje otpada iz proizvodnje za 40% - ROCKWOOL je ostvario smanjenje od 50% - i poboljšati učinkovitost korištenja vode u svojim tvornicama za 10 posto.

Cijelo izvješće pročitajte ovdje.

(ST)