Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) sa 600 tisuća eura financira strateški plan austrijske tvrtke iC Consulenten prema kojemu bi splitska četvrt Kopilica prošla temeljitu revitalizaciju s ciljem razvoja kulturnih, kongresnih i hotelskih sadržaja i postala poput dijelova Barcelone, priopćeno je u utorak iz EBRD-a.

U priopćenju se navodi kako se će planom urbane revitalizacije Split korjenito preobraziti preuređenjem ključnog lučkog područja i razvojem gradske četvrti Kopilica. Sam Split, kaže se, moći će do kraja iskoristiti veliki potencijal, nadahnut uspjehom sličnih zahvata u gradovima poput Barcelone, Kopenhagena i Londona, gdje su zapuštene željezničke i lučke lokacije pretvorena u živahne nove četvrti primamljive za rad i život.

Strateški plan koji su razvili austrijski građevinski inženjeri iz tvrtke iC Consulenten, a EBRD ga financira sa 600 000 eura, okrenut je lokaciji glavnog željezničkog kolodvora u području luke i četvrti Kopilica na sjevernoj obali splitskog poluotoka. Cilj plana je, ističe se, smanjiti zagušenja u središtu grada i iskoristiti najbolje gradske lokacije kao što su glavni kolodvor, uz moguće proširenje gradskog središta.

Novim uređenjem lučkog područja i Kopilice stvorila bi se potencijalna bruto razvijena površina od oko 1,2 milijuna kvadratnih metara za približno 15.000 stanovnika i 10 do 15 tisuća radnih mjesta.

Revitalizacijom glavnog kolodvora i novim cestovnim tunelom u luci omogućio bi se razvoj kulturnih, kongresnih i hotelskih sadržaja.

Što se tiče same Kopilice, predviđa se da će proširenje gradskog središta uključivati poslovne prostore, sveučilište, velika stambena područja te sustav "parkiraj i koristi se javnim prijevozom", koji će biti od velike važnosti za čitavo gradsko područje. Ispunjavanje tih ciljeva, procjenjuju u EBRD-u, iziskivat će pozamašnu novu prometnu infrastrukturu.

Nova laka željeznica do zračne luke i autocestovni most preko zaljeva od Solina do Kopilice bit će nužni preduvjeti tog razvojnog projekta. EBRD podupire taj plan kao dio svog šireg rada u području urbane revitalizacije kao cjelovitog pristupa prevladavanju izazova s kojima se suočavaju mnogi gradovi u zemljama u kojima su aktivni.

EBRD trenutno sudjeluje u projektima u Puli, Šibeniku i Zagrebu.

"Urbana revitalizacija pruža mogućnosti za vraćanje gospodarstva u ravnotežu, privlačenje stranih ulaganja i učinkovito korištenje sredstava EU-a, a kako država ima ključnu ulogu u poticanju tih ulaganja, EBRD tijesno surađuje s tijelima vlasti i državnim poduzećima na svim razinama da bi potpomogla provedbu ambicioznih planova koji će preobraziti veće gradove u Hrvatskoj", kaže se u priopćenju.

EBRD je multilateralna banka koja promiče razvoj privatnog sektora i poduzetničke inicijative u 38 zemalja na tri kontinenta. U vlasništvu je 69 zemalja te EU-a i EIB-a. (Hina)