Hrvatska i Bugarska trebale bi u petak biti primljene u Europski tečajni mehanizam (ERM II), svojevrsnu čekaonicu za ulazak u eurozonu, doznaje se iz diplomatskih izvora.

Odluka o tome dobila je u ponedjeljak potporu radne skupine za euro, a to je i na dnevnom redu u četvrtak popodne i u petak, kada se sastaju euroskupina i Vijeće za financije i ekonomiju.

Odluku o ulasku u ERM II donose zemlje koje sudjeluju u tom mehanizmu, to jest 19 zemalja eurozone i danska te predstavnici Europske središnje banke. Odluka o primanju trebala bi biti objavljena u službenom priopćenju u petak navečer, doznaje se iz diplomatskih izvora.

Država članica koja želi uvesti euro mora najmanje dvije godine provesti u mehanizmu ERM II prije nego što uvede zajedničku europsku valutu, što znači da Hrvatska može računati na ulazak u eurozonu najranije 2023. godine. Europska komisija je 10. lipnja objavila izvješće o konvergenciji u kojem ocjenjuje napredak koji su države članice izvan europodručja ostvarile prema uvođenju eura. Prema tom izvješću, Hrvatska ispunjava sve kriterije za ulazak u europodručje osim članstva u Europskom tečajnom mehanizmu (ERM II), javlja Htv.