Zbog epidemije koronavirusa i potresa, cijene najma stanova u Zagrebu pale su i do 20 posto, dok se prodaja stanova bitno usporila, piše u srijedu Večernji list.

Zainteresiranih kupaca i dalje ima, ali kontakti su uglavnom putem telefona i informativno jer se i ovdje vodi računa o socijalnoj distanci, kaže Peđa Kovačević, suvlasnik agencije za nekretnine Vertigo, navodi dnevnik.

Sve do epidemije, u Zagrebu i na Jadranu cijene nekretnina povećavale su se i desetak posto na godišnjoj razini, no taj će se trend privremeno ipak zaustaviti. Koliko će cijene padati, ne znaju ni sugovornici kojima su tržišni signali i podaci o kupoprodajama dostupni prije nego ostalima.

"Očekujemo da će doći do pada cijena nekretnina, ali teško je projicirati koliko. Čim raste neizvjesnost, oprezniji su i kupci i banke", komentira glavni ekonomist Hrvatske narodne banke Vedran Šošić.

Postoji rizik da će pasti plaće, banke će gledati iz koje djelatnosti dolaze tražitelji kredita, je li njihov poslodavac pogođen i koliko. Ljudi će se, kaže Šošić, preorijentirati na likvidniju imovinu.

Grad Zagreb i njegovo središte te naselja uz epicentar potresa, pogođeni su više od ostalih. Prema podacima gradskih vlasti, u potresu su zabilježene štete na 7000 objekata, uz tridesetak tisuća evidentiranih prijava za pojedine stambene jedinice.

Na cijene nekretnina utjecat će i činjenica da su kod postojećih kredita, čija je otplata osigurana hipotekom na nekretnine, banke dužne sastavljati vrijednost nekretnina datih kao kolateral svakih nekoliko godina. One su do sad koristile prognostičke modele i nisu slale procjenitelje u stanove. Nakon potresa u Zagrebu, moguće je da će se ta praksa mijenjati, donosi Večernji list.

(Hina)