Općinsko državno odvjetništvo u Pazinu je 20. studenog 2022., ispitalo slovenskog državljanina (1992.) zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma.

Postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni 30-godišnjak 18. studenog 2022., počinio navedeno kazneno djelo, odnosno da je sukladno ranije danim uputama i radi dogovorene naknade od 5.000 eura, na području grada Rijeke u kamper vozilo, koje mu je osigurala nepoznata osoba, primio više državljana Turske koji nemaju zakoniti boravak u Republici Hrvatskoj. Osnovano se sumnja da ih je vozilom odvezao prema državnoj granici sa Republikom Slovenijom gdje su strani državljani planirali nezakonito prijeći državnu granicu. Osumnjičeni 30-godišnjak nije uspio u svojoj namjeri jer su ga isti dan u 21:10 sati, zajedno sa stranim državljanima, zaustavili policijski službenici u blizini mjesta Grožnjan.

Županijski sud u Puli je 20. studenog 2022. prihvatio prijedlog Općinskog državnog odvjetništva u Pazinu i odredio osumnjičeniku istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. (iPress)