Sudac istrage Županijskog suda u Rijeci Vlado Bosner u srijedu je prihvatio zahtjev USKOK-a i odredio istražni zatvor od 30 dana za prvookrivljenu Doru Komparić i drugookrivljenog Damira Janka, uhićene zbog pogodovanja i zlouporabe u prostornom planiranju i bespravnoj gradnji u južnom dijelu Istre.

Bivšoj savjetnici za prostorno planiranje i gradnju pri Upravnom odjelu za komunalni sustav, prostorno uređenje i imovinske poslove Grada Vodnjana Dori Komparić, koja je sada zaposlena u Istarskoj županiji, određen je istražni zatvor od zbog opasnosti utjecaja na svjedoke te zbog opasnosti ponavljanja kaznenog djela.

Bivši pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav, prostorno uređenje i imovinske poslove Grada Vodnjana Damir Janko u istražnom zatvoru će biti zbog opasnosti utjecaja na svjedoke, doznaje se na sudu.

Braniteljica prvookrivljene Iva Bilandžija rekla je da će žaliti na odluku o pritvoru, isto je najavila braniteljica drugookrivljenika Biljana Grozdanić Pilat.

Uskok i policija u utorak su proveli akciju na više lokacija diljem Puljštine kojom je obuhvaćeno 26 osoba od kojih je petnaestero uhićeno, a tereti ih se za pogodovanja i zloporabe u području prostornog planiranja i bespravne gradnje. Akcija je počela u utorak rano ujutro pregledima stanova, kuća, vozila i poslovnih prostora.

Skupina osumnjičenih, među kojima su bili Komparić i Janko, u utorak su ispitani u riječkom Odsjeku USKOK-a. Svi su, osim njih dvoje, pušteni da se brane sa slobode.

Među ispitanima su bivši čelnik Ureda državne uprave u Istarskoj županiji Mladen Kancelar, bivši pročelnik za prostorno planiranje Istarske županije Sead Ibrahimović, geodet Krešimir Stojkovski, arhitekt Danijel Štokovac te više vlasnika nekretnina.

Iz Uskoka je u srijedu priopćeno da je pokrenuta istraga protiv 26 osoba koje se sumnjiče da su pogodovanjem i zlouporabama u prostornom planiranju, bespravnim gradnjama i legalizacijama na području južne Istre pribavili sebi materijalnu korist od najmanje 4,7 milijuna kuna.

Tužiteljstvo je priopćilo da su među osumnjičenicima 15 državljana Hrvatske, 10 državljana Slovenije i jedan državljanin Srbije koji ima stalni boravak u Hrvatskoj, a sumnjiče se za zlouporabu položaja i ovlasti, poticanje i pomaganje u zlouporabi položaj i ovlasti, krivotvorenje službene ili poslovne isprave te krivotvorenje isprave.

Uskok je, ne navodeći identitete, precizirao da je Komparić rješavala zahtjeve za legalizaciju bespravno izgrađenih zgrada u katastarskim općinama Vodnjan i Peroj i to na traženje vlasnika tih nekretnina i uz pomoć stručnih osoba koje su bile uključene u pripremu dokumentacije. Ona je legalizirala zgrade koje ne mogu biti legalizirane jer su izgrađene nakon 21. lipnja 2011. ili nisu uopće izgrađene ili ne udovoljavaju drugim uvjetima propisanim zakonom. Tako je omogućila zadržavanje nezakonito izgrađenih zgrada u prostoru, dok je u pojedinim slučajevima onemogućila donošenje ili provedbu rješenja za uklanjanje ilegalnog objekta, a vlasnicima zgrada pribavila je znatnu imovinsku korist povećanjem vrijednosti nekretnina.

Komparić se sumnjiči da je donijela rješenja u najmanje 16 upravnih predmeta u kojima su zaprimljeni zahtjevi za legalizaciju bespravno izgrađenih zgrada, a pritom se prema potrebi koristila nevjerodostojnim ispravama priloženima uz pojedini zahtjev ili ih je sama izrađivala kao podlogu za odlučivanje s lažno prikazanim stanjem na terenu. Pojedine isprave koje je koristila izrađivali su ovlašteni inženjer geodezije, inženjeri građevinarstva i dvoje arhitekata te dvoje njihovih suradnika te je na taj način vlasnicima nekretnina pribavljena materijalna korist od najmanje 4,5 milijuna kuna.

Janko i Komparić se sumnjiče i da su od 2015. do 2017. na traženje dvoje vlasnika nekretnina nezakonito legalizirali dvije bespravno izgrađene zgrade u Peroju, čime su vlasnicima pribavili materijalnu korist od najmanje 297.655 kuna. (Hina/Foto: Srećko Niketić/PIXSELL)