Uskok je pokrenuo istragu protiv 26 osoba koje se sumnjiče da su pogodovanjem i zlouporabama u prostornom planiranju, bespravnim gradnjama i legalizacijama na području južne Istre pribavili sebi materijalnu korist od najmanje 4,7 milijuna kuna.

Tužiteljstvo je priopćilo da su među osumnjičenicima 15 državljana Hrvatske, 10 državljana Slovenije i jedan državljanin Srbije koji ima stalni boravak u Hrvatskoj, a sumnjiče se za zlouporabu položaja i ovlasti, poticanje i pomaganje u zlouporabi položaj i ovlasti, krivotvorenje službene ili poslovne isprave te krivotvorenje isprave.

Mediji su u utorak izvijestili da su među uhićenima u akciji "Dorina" bivša voditeljica Odjela za prostorno planiranje i gradnju Grada Vodnjana Dora Komparić i bivši pročelnik za urbanizam Grada Vodnjana Damir Janko.

Legalizirali zgrade na zahtjev vlasnika

Među više osoba koje su u utorak ispitane u Uskoku su, kako su potvrdili njihovi odvjetnici, bivši čelnik Ureda državne uprave u Istarskoj županiji Mladen Kancelar, bivši pročelnik za prostorno planiranje Istarske županije Sead Ibrahimović, geodet Krešimir Stojkovski, arhitekt Danijel Štokavac te više vlasnika nekretnina iz Hrvatske, Slovenije i Srbije.

PU istarska je, ne navodeći identitete, izvijestila kako se Komparić i Janko sumnjiče da su kao službene osobe jedinice lokalne samouprave nadležne za provođenje postupka legalizacije nezakonito izgrađenih objekata u razdoblju od 2014. do 2019. godine, unatoč neispunjavanju zakonskih uvjeta, izdavali rješenja kojima su objekti nezakonito legalizirani.

Uskok je, također ne navodeći identitete, precizirao da je Komparić rješavala zahtjeve za legalizaciju bespravno izgrađenih zgrada u katastarskim općinama Vodnjan i Peroj, i to na traženje vlasnika tih nekretnina i uz pomoć stručnih osoba koje su bile uključene u pripremu dokumentacije potrebne u postupku legalizacije.

Istarska policija navodi da su kao stručne osobe u počinjenju djela sudjelovali 74-godišnjak, 55-godišnjak, 44-godišnjak, 35-godišnjak te 40-godišnjakinja i 37-godišnjakinja, dok je u svojstvu investitora osumnjičeno osam hrvatskih, deset slovenskih i 56-godišnji državljanin Srbije.

Uskok dodaje da je Komparić legalizirala zgrade koje sukladno Zakonu o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama ne mogu biti legalizirane jer su izgrađene nakon 21. lipnja 2011. ili nisu uopće izgrađene ili ne udovoljavaju drugim uvjetima propisanim tim zakonom.

Komparić je na taj način omogućila zadržavanje nezakonito izgrađenih zgrada u prostoru, dok je u pojedinim slučajevima onemogućila donošenje ili provedbu rješenja za uklanjanje ilegalnog objekta.

Ujedno je vlasnicima takvih zgrada pribavila znatnu imovinsku korist povećanjem vrijednosti nekretnina koja se očituje u razlici vrijednosti zemljišta bez izgrađenog objekta i s izgrađenim objektom.

Tužiteljstvo ističe kako se Komparić sumnjiči da je donijela rješenja u najmanje 16 upravnih predmeta u kojima su zaprimljeni zahtjevi za legalizaciju bespravno izgrađenih zgrada, a pritom se prema potrebi koristila nevjerodostojnim ispravama priloženim uz pojedini zahtjev ili ih je sama izrađivala kao podlogu za odlučivanje s lažno prikazanim stanjem na terenu.

Uskok predlaže istražni zatvor za dvoje okrivljenika

Pojedine isprave koje je koristila Komparić izrađivali su ovlašteni inženjer geodezije, inženjeri građevinarstva i dvoje arhitekata te dvoje njihovih suradnika, dodaje Uskok ističući da je na taj način vlasnicima nekretnina pribavljena materijalna korist od najmanje 4,5 milijuna kuna.

Uz to, Janko i Komparić se sumnjiče da su od 2015. do 2017. na traženje dvoje vlasnika nekretnina nezakonito legalizirali bespravno izgrađene dvije zgrade na području Peroja, čime su vlasnicima pribavili materijalnu korist od najmanje 297.655 kuna.

Istarska je policija priopćila da je u ovom složenom kriminalističkom istraživanju sudjelovalo više od 60 policajaca iz PU istarske i PU primorsko-goranske, koji su na području Pule, Vodnjana, Peroja i Delnica pretražili domove, vozila i poslovne prostore osumnjičenika.

Osumnjičenici su po dovršetku kriminalističkog istraživanja, uz kaznenu prijavu, predani pritvorskom nadzorniku PU primorsko-goranske, a Uskok je sucu istrage Županijskog suda u Rijeci predložio određivanje istražnog zatvora protiv dvoje okrivljenika.

U svojstvu investitora, odnosno vlasnika nezakonito izgrađenih objekata, za kaznena djela osumnjičeno je osam hrvatskih (65-godišnjak, 55-godišnjak, 54-godišnjak, 53-godišnjak, 52-godišnjak, 56-godišnjakinja i 54-godišnjakinja), deset slovenskih državljana  (57-godišnjak, 53-godišnjak, 44-godišnjak, 40-godišnjak, 35-godišnjak, 73-godišnjakinja, 47-godišnjakinja, dvije 42-godišnjakinje i 41-godišnjakinja) i 56-godišnji državljanin Srbije. 

U ovom složenom kriminalističkom istraživanja sudjelovalo je više od 60 policijskih službenika Policijske uprave istarske i Policijske uprave primorsko-goranske te su na području Pule,  Vodnjana i Delnica izvršene  pretrage osoba, njihovih domova, vozila i poslovnih prostora trgovačkih društava u Puli i Peroju.

Po dovršetku kriminalističkog istraživanja osumnjičene osobe  su, uz kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, predane pritvorskom nadzorniku Policijske uprave primorsko-goranske. (iPress)