Skupina osumnjičenih za pogodovanja i zlouporabe u području prostornog planiranja, bespravne gradnje i legalizacije na području južne Istre, među kojima su, kako se neslužbeno doznaje, prvoosumnjičena Dora Komparić i drugoosumnjičeni Damir Janko, u utorak je ispitana u riječkom Odsjeku USKOK-a.

Dora Komparić je bivša voditeljica Odjela za prostorno planiranje i gradnju, a Damir Janko bivši pročelnik za urbanizam Grada Vodnjana.

Akcijom koju su USKOK i policija u utorak proveli na više lokacija diljem Puljštine obuhvaćeno je 26 osoba od kojih je petnaestero uhićeno, a tereti ih se za pogodovanja i zloporabe u području prostornog planiranja i bespravne gradnje.

Među više osoba koje su u utorak ispitane u USKOK-u su, kako su potvrdili njihovi odvjetnici, bivši čelnik Ureda državne uprave u Istarskoj županiji Mladen Kancelar, bivši pročelnik za prostorno planiranje Istarske županije Sead Ibrahimović, geodet Krešimir Stojkovski, arhitekt Danijel Štokovac te više vlasnika nekretnina, među kojima, navodno, ima hrvatskih, slovenskih i srbijanskih državljana.

Novinarima okupljenima ispred riječkog USKOK-a u utorak nije službeno potvrđeno koliko je osoba tijekom dana ispitano, hoće li ispitivanje biti nastavljeno sutra, kao ni hoće li za nekog od njih biti zatražen istražni zatvor pa se očekuje da će to biti poznato u srijedu.

Da su osobe koje zastupaju ispitane i puštene kućama potvrdilo je tek nekoliko odvjetnika, većinom branitelja vlasnika nekretnina.

USKOK je u utorak popodne potvrdio da se u Istarskoj županiji provode uhićenja i pretrage koja se odnose na više osoba osumnjičenih za povredu službene dužnosti.

Uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji rezultat su kriminalističkog istraživanja koje se provodi u suradnji s istarskom policijom na području Istarske županije i odnose se na više osoba za koje se sumnja da su počinile kaznena djela protiv službene dužnosti.

Nakon ispitivanja osumnjičenika USKOK će, najavili su, donijeti odluku o daljnjim potezima u tom predmetu.

Istarska policija izvijestila je da kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv službene dužnosti provode djelatnici Službe gospodarskog kriminaliteta i korupcije u koordinaciji s USKOK-om.

Akcija je počela u utorak rano ujutro pretresima stanova, kuća, vozila i poslovnih prostora.

Istragom je obuhvaćeno više osoba s područja Vodnjanštine i Pule. Na prvoj su razini zaposlenici Grada Vodnjana koji su vodili postupke legalizacije, na drugoj poduzetnici, odnosno građevinari, geodeti i arhitekti kao posrednici te na trećoj vlasnici nekretnina.

Navodne zloporabe službenog položaja i ovlasti ili poticanja dogodile su se između 2014. i 2019. godine.

Kako je izvijestila PU istarska, od 15 uhićenih osoba 14 ih je iz Istre i jedna iz Rijeke. 

Kancelar i Stojkovski branit će sa slobode

Odvjetnici Krešimira Stojkovskog i Mladena Kancelara sinoć su potvrdili da su njihovi branjenici pušteni na slobodu.

– Ne znam što mu se stavlja na teret, i o kojem je kaznenom djelu riječ jer nisam dobio nikakav službeni dokument. Znam ono što sam pročitao u medijima i što mi je kratko natuknuo branjenik. Znat ćemo više nakon saslušanja u Rijeci, izjavio je za Večernji list Milenko Ilić, odvjetnik Seada Ibrahimovića.

Nekoliko odvjetnika koji zastupaju vlasnike nekretnina također je potvrdilo je da su njihovi branjenici pušteni kućama. (Hina/iPress/Foto: Goran Kovačić/PIXSELL/Hina)